Het Lotto Nederlands Kampioenschap Schermen kent sinds 2011 weer een open karakter. Dat wil zeggen, dat een ieder die KNAS-lid is zich kan inschrijven voor de NK voorrondedag. Een succesformule, want dit jaar kon de organisatie een record aantal van 208 schermers begroeten.

Alvorens in te gaan op de resultaten van het weekend is een woord van dank op zijn plaats: Aan Oscar Kardolus, die al jaren als de voortrekker vanuit de KNAS de organisatie aanstuurt en aan de vrijwilligers van Schermacademie Zaïr, waarvan Pim van Gilst als stevige motor functioneerde. Dank aan alle betrokken die hun steentje hebben bijgedragen. Van lopers leggen tot gasten ontvangen, van wedstrijden jureren tot het opruimen na afloop, van posters versturen tot indelen van wedstrijden, een pluim voor jullie inzet. Daarnaast was er waardevolle ondersteuning vanuit het Topsportcentrum Rotterdam en last but not least dank aan onze sponsors, voor het financieel mogelijk maken van het NK.

Voorrondedag:
Op zaterdag werd vroeg gestart in verband met het grote inschrijvingen van Heren Degen. Na de poules volgden de eliminaties tot de laatste acht overgebleven waren. Zij plaatsen zich (na loting) voor het onderste deel van het tableau van 16 van de finaledag. Opvallend is dat er een kopploeg ontstond, uit zowel nieuw talent als ervaren veteranen. Een wonderlijke mix van jong (14/16 jaar) en oud (50+) die zich plaatsten voor de finaledag van zondag. (Voor een volledig overzicht van zaterdag kijk hier).

Finaledag:
De zondag laat zich samenvatten met één woord: Verrassingen !
Degenist Tristan Tulen (DB) had zijn floretten uit het stof gehaald en schermde bij het tableau van 8, Nederlands Kampioen 2012 Sebastian Borst er uit. Ook routinier Matthijs Rohlfs (SCA) moest het met een nederlaag bezuren, waardoor Tristan onverwacht de floret finale haalde tegen Max Janssen (SCA).

Tegelijkertijd wist de Bosschenaar ook zijn degenpartijen goed af te sluiten waardoor hij voor een primeur zorgde, door in twee finales tegelijk te staan. In de vorige eeuw gebeurde het wel vaker dat iemand kampioen werd op meerdere wapens, maar deze wedstrijden werden in verschillende weekenden geschermd. Niet eerder bereikte iemand twee finales op één dag.

Of het vermoeidheid was of niet, Tulen kwam net te kort in beide finales en won het zilver. Max Janssen domineerde op de loper en won verdiend het goud bij floret. Bas Verwijlen was zijn clubgenoot te snel af en won bij heren degen de eerste plaats.

Bij dames floret was het volgens verwachting Saskia van Erven (SCA) die zich in de finale plaatste, nadat zij eerst Eline Rentier (HS) en daarna Else Noë (MK) had geëlimineerd. Haar tegenstandster was wederom een NK surprise: Svenja Jahn (DB). De dame is nog een Cadet en had een prima schermdag achter de rug. Ze won zowel van Lola Tulen (DB) als van Nederlands Kampioene 2011, Milja Mondt (HS). In de finale kwam Jahn nog te kort tegen de ervaren van Erven-Garcia, maar haar naam staat in het zilver gegraveerd.

Kelly Boone bereikte de afgelopen jaren steevast de finale van dames degen, maar goud werd het nog niet. Heel even leek het in de partij tegen Lonneke Bontes weer verkeerd af te lopen. Met een 14-12 achterstand leek de finale aan Boone voorbij te gaan. Maar kleindochter Kardolus kwam stug terug en verdiende haar finaleplaats tegen Carmel Tulen. Ruim 20 jaar na haar moeder staat ook haar naam voor altijd onder de Nederlands Kampioenen nadat zij haar opponente versloeg.
Ook de familienaam Tulen blijkt goed te zijn voor finaleplaatsen, dit jaar maar liefst drie keer. Net als als bij haar broer werd het zilver voor Carmel, die zich pas een jaar geleden heeft toegelegd op dit wapen.

En dan de Sabreurs! Vroeg opstaan blijft hen al jaren bespaard. Met een relaxte starttijd na de lunch verzamelden zij zich op de loper. Het deelnemersaantal blijft helaas achter bij de andere disciplines, ondanks de aantrekkelijkheid van het wapen. Ook het publiek waardeert het meestal zeer want de energie spat veelal van de lopers als de Sabreurs aantreden.
Alle ingeschreven dames waren in een keer geplaatst voor zondag. In de finale stonden de 16-jarige Lisa van der Linden (Déropement) en Sera Palings (Pallas). De partij werd voorzichtig geschermd waarbij Palings met afstand het goud opeiste, voor een vierde keer.

De heren Sabel was dit keer niet het toetje of de uitsmijter, maar de op één-na-laatste partij. De finale was tussen Mike Goedhart en Robbert Goossens, een combinatie die ook al vaker in de finale heeft gestaan van een NK. De heren lieten een mooie partij zien. Uitdagend en boeiend om naar te kijken, zeker toen Goedhart zijn forse achterstand met zes punten weer gelijk had getrokken. Het goud was sowieso voor Déropement, daar beiden bij dezelfde club trainen, maar Goossens liet zien dat hij ook dit jaar de beste was en verdiende de eerste plaats met 15-11.

Voor het NK 2014 en NK 2015 heeft het bestuur besloten dat het evenement wederom in Rotterdam op dezelfde locatie zal plaats vinden. Voorzitter Peter Sorber heeft daartoe het contract met Rotterdam Sportstad ondertekend. Wie geen medaille won, kan zich nu gaan voor bereiden op een revanche...