De afgelopen weken is hard gewerkt aan het maken van een nieuwe ledenpas. De oude ledenpas, die op zijn beurt de Nationale Sportpas opvolgde, was een plastic kaart die in series werd gemaakt. Deze pas had een aantal minder goede eigenschappen:

  • Door de verzending in series moesten leden soms lang op hun pas wachten;
  • Het maken van een vervangende pas duurde lang;
  • Voor de verzending was KNAS afhankelijk van derden;
  • Productie en verzending is, zelfs in samenwerking met andere bonden, vrij duur.

Met ingang van 2013 heeft de KNAS dan ook gekozen voor een digitale variant. Alle leden waarvan de bond beschikt over een e-mail adres krijgen de pas in PDF formaat thuisgestuurd. Deze PDF kan o.m. getoond worden op een smartphone waardoor het fysiek in de portemonnee bewaren niet langer nodig is. Voor wie dit prettig vind is de PDF printbaar en kan de pas na knippen en vouwen alsnog fysiek worden meegenomen.

Voorbeeld ledenpas

Tegelijk is het ledenadministratiesysteem voorzien van nieuwe functies. Hierdoor kunnen verenigingsfunctionarissen de passen van hun leden bekijken, downloaden en eventueel printen. Ook kunnen zij meer gegevens van hun leden, ook puur voor eigen gebruik, dus zonder dat de KNAS deze krijgt, bijhouden. Alle verenigingen ontvangen hierover vandaag een mail mét handleiding.

De ledenpas van de KNAS heeft als doel om de drager te identificeren als lid van de bond. Hierom kan worden gevraagd door wedstrijdorganisaties in binnen- en buitenland en kan handig zijn in correspondentie met de bond, verzekeringsmaatschappij(en) of andere instanties.

De KNAS ledenpas is niet een middel om iemands identiteit vast te stellen, daarvoor moet de pas altijd gecombineerd worden met een geldig identiteitsdocument als een identiteitskaart, rijbewijs of paspoort.

Voor opmerkingen, aanmerkingen, vragen of suggesties kunt u contact opnemen met het bondsbureau.