Dag 4,  Torún
8 juni, van onze verslaggever Robbert Goossens.

 

 

Het dames floret team, bestaande uit Lola Tulen, Else Noë en Milja Mondt, heeft een zesde plaats bemachtigd op het EK U23 in Polen. In de kwartfinale was Polen, de als nummer twee-geplaatste, iets te sterk voor de Nederlandse ploeg. De drie dames kwamen vervolgens sterk voor de dag tegen Groot Brittannië. De Engelsen werden overrompeld door een goed geoliede machine. De eindstand werd 45-28 in het voordeel van Nederland. Hierna moest nog geschermd worden voor de vijfde plaats. Het Nederlandse team moest het opnemen tegen een sterk Hongaars team, onder wie de Hongaarse cadetten wereldkampioen. De dames begonnen sterk en namen zelfs een voorsprong, later in de partij nam Hongarije de voorsprong over. De dames wisten een lange periode bij te blijven, de Hongaren namen op het einde nog een eindsprint wat de eindscore op 45-30 bracht. Voor het team was de zesde plek een goede revanche na de individuele wedstrijd.

 

Vandaag was het ook  de beurt aan de Nederlandse sabel heren om het op te nemen tegen de Europese teams. Bij de laatste zestien stond Azerbeidzjan op het programma. Buiten verwachting namen Bela Roesink, Mike Goedhart en Robbert Goossens snel afstand van de Azerbeidjaanse. De voorsprong werd uiteindelijk niet meer uit handen gegeven en dat bracht ze naar de laatste acht (45-33). De volgende tegenstander bleek Italië te zijn, onder wie de kersverse Europees Kampioen Foccini. De jongens hadden het doel om het de Italianen zo moeilijk mogelijk te maken. Na twee rondes nam het Nederlandse team een voorsprong, die vervolgens ingeleverd moest worden. Mike Goedhart, die boven zichzelf uitsteeg, wist niet de achterstand in de slotpartij in te halen. Het werd uiteindelijk 45-30 in het voordeel van De Italianen.  Om nog kans te maken op een vijfde plek moest van Wit-Rusland gewonnen worden. De Nederlanders vonden hun Waterloo in het team uit Wit-Rusland en kwamen niet verder dan een stand van 45-24. Ten slotte moesten de jongens zich nog opladen voor strijd om de zevende plek tegen Polen. Wederom kwamen ze snel uit de startblokken en namen ze een voorsprong op de Polen. De Polen schakelden in het zicht van de finish nog een versnelling hoger en namen de voorsprong over. De eindstand werd uiteindelijk 45-33. Hoewel er één overwinning werd geboekt, waren de jongens wel tevreden over vandaag. Op Wit-Rusland na, kon er met de andere teams meegekomen worden. Dit biedt perspectief voor de toekomst.

 

Morgen breekt de laatste dag aan en komen de dames sabel in teamverband in actie. Om  11 uur schermen zij tegen Hongarije voor een plek bij de laatste 4.