De kwalificatiecriteria voor de OS Athene op een rij.

De FIE selecteert op basis van de wereldranglijst van 31 maart 2004.

De kwalificatieperiode voor NOC*NSF/KNAS loopt van 1 april 2003 tot en met het zonekwalificatietoernooi in april 2004 (data nog onbekend).

In de kwalificatieperiode benoem je 7 WB\'s plus WK plus EK tot je piekmomenten. De daar behaalde prestaties tellen mee voor de kwalificatie voor NOC*NSF. Het lijstje met de 7 WB\'s moet je uiterlijk 25 maart bij de KNAS inleveren, zodat de lijsten aan NOC*NSF kan doorgegeven kunnen worden.

Het lijstje WB\'s is in principe vrij samen te stellen, maar let op: NOC*NSF behoudt zich het recht voor achteraf te beoordelen of een WB representatief was. Neem dus geen risico\'s en kies als buiten Europese wedstrijden vooral de GP\'s.

Richtlijn is bovendien dat je drie buiten Europese en vier Europese WB\'s kiest. Geen verplichting, maar een dringend advies. Ook gezien de methodiek van de telling op de wereldranglijst.

Een equipe dat zich volgens de FIE kwalificeert, kwalificeert zich ook voor NOC*NSF; equipiers doen dan ook individueel mee.

Individuen kwalificeren zich voor NOC*NSF door in de kwalificatieperiode ten minste één maal de laatste 8 te halen op een kwalificatiewedstrijd (of laatste 16 op het WK 2003).

Wordt in het jaar 2003 zo’n kwalificerende prestatie geleverd, dan moet in het jaar 2004 vormbehoud worden getoond door ten minste een maal de laatste 16 te halen op een kwalificatiewedstrijd in 2004 (WB of EK).

Als je wel aan de NOC*NSF-eisen voldoet maar niet aan die van de FIE voor rechtstreekse kwalificatie, mag je aan het zone-toernooi meedoen. Slechts een schermer per wapen per land!