Donderdag 8 augustus gaat het WK Schermen voor heren senioren in de ochtend van start. De beide Nederlandse deelnemers, Bas Verwijlen en Tristan Tulen komen tegelijkertijd in actie: om 9.10 al. 

Bas trof de 40 jarige Chileen Paris Inostroza-Budinich, een ervaren schermer die de laatste 10 jaar een vaste waarde is in de top-100 van de wereld. Hij haalde een aantal keren de beste 32 op WK's maar de laatste editie in 2011 eindigde hij op de 76e plaats. Vanaf de start nam Bas afstand. In het midden van de partij leek de Chileen even terug te komen maar naar het einde van de partij liet Bas zien wie de beste is. Eindstand 15-11. 

De volgende tegenstander voor Bas was de Rus Avdeev. Deze voormalige wereldkampioen (2009) had een lastige eerste partij geschermd tegen de Deen Jorgensen (15-14). Het was een spannende partij waarbij Bas en de Rus elkaar voortdurend aftastten. De scheidsrechter besloot tweemaal tot het geven van "passiviteit" waardoor al bij 4-4 de beslissende minuut inging. Bas kreeg "prioriteit" wat betekent dat wanneer het nog steeds gelijk zou staan bij het einde van die minuut, Bas de overwinning zou opeisen. Avdeev moest dus aanvallen en deed dat ook: al snel stond hij op 4-5 voorsprong. Bas ging daarop zelf meer risico nemen en kwam langszij. Hij bouwde al snel een voorsprong op: 9-6. Daarna, met wegtikkende seconden, scoorde Avdeev nog een aantal keren, maar telkens wist Bas voor te blijven. Een zwaarbevochten, mooie overwinning!

Vervolgens moest Bas het opnemen tegen Ruben Limardo, de regerend Olympisch Kampioen. Limardo is als eerste geplaatst want ook dit seizoen is hij in vorm. Hij won eerder de wereldbekerwedstrijd in Argentinië en behaalde brons bij de Panamerikaanse kampioenschappen. Ze schermden op de Grand Prix van Bern tegen elkaar in mei dit jaar. Toen won Limardo met 15-10. Deze keer heeft Bas uitstekend partij gegeven. Het ging gelijk op, ook nu met veel proberen maar weinig echte risico's. Dan kwam Limardo een puntje voor, dan Verwijlen weer. Het moet gezegd: Bas schermde heel goed. Op een stand van 8-8 was de reguliere speeltijd verstreken. De laatste minuut (die dan wordt beslist "met een  Golden Point" zou helaas niet lang duren. Bas schatte een actie van Limardo niet goed in en daarmee kwam aan dit WK een voortijdig eind. 

Bas raakt de teen van Limardo

Tristan moest het opnemen tegen de Duitser Falk Spautz. Falk is slechts één jaar ouder dan Tristan en acteerde nog nooit op dit niveau. Zijn enige WK ervaring is de Jeugd WK in 2008 waar hij de 12e plaats behaalde. In de voorrondes verloor hij net als Tristan maar één partij, maar moest zich vanwege mindere indices door het hele tableau schermen. Tristan zijn tactiek aan het begin werkte niet. Al snel keek hij tegen een 0-3 achterstand aan waarna Tristan op zoek moest naar een andere strijdwijze. Deze vond hij niet snel, de achterstand groeide tot 4-8. Daarna kwam Tristan heel sterk terug. Punt na punt liep hij in en ging er zelfs voorbij tot een voorsprong van 12-10. Spautz hervond zijn evenwicht en vanaf 12-12 liep hij langzaam naar een beslissende 14-15. Roel Verwijlen zoekt met Tristan naar oplossingen

Hiermee eindigt het toernooi voor Tristan en is de enige troost het goede gezelschap: Paolo Pizzo, de regerend wereldkampioen kwam niet voorbij de Hongaar Imre en Bartosz Piasecki, de verliezend finalist van de Olympische Spelen verslikte zich in de japanner Minobe. 

 

De live scores en uitslagen zijn te vinden op de officiele toernooi-website