SISTA-MMIT 2013

Op 9 en 10 november werd het 22ste SISTA-MMIT toernooi georganiseerd. Het betrof een speciale editie, want het toernooi stond in het teken van het 100-jarig bestaan van de internationale schermbond Fédération Internationale d’Escrime (FIE). Deze mijlpaal werd groots gevierd. Omdat het toernooi de Satellite World Cup status heeft waren er wereldranglijstpunten te verdienen. Veel buitenlandse topschermers waren daarom naar Amsterdam gekomen om deel te nemen.

Het hoofdtoernooi werd gehouden in het Sportcentrum Universum op zaterdag en de galafinales op zondag in de Citroën garage op het Stadionplein in Amsterdam Zuid. De locatie voor de galafinale, in de schaduw van het Olympisch Stadion, was passend aangezien op deze plek de wedstrijden van de Olympische Spelen in 1928 geschermd werden.

Op zaterdag waren er een paar Nederlanderse resultaten. Oudgediende Matthijs Rohlfs van SchermCentrum Amsterdam is tegenwoordig meer bekend als trainer van SCA, maar verkeerde in goede vorm. Als vanouds lukte alle acties en hij schermde zich middels drie gewonnen eliminaties overtuigend de kwartfinales in. Hier moest hij het opnemen tegen de Braziliaan Ghislain Perrier. Het lukte Matthijs niet zich langs de sterke tegenstander te vechten en hij liep ondanks een mooie 6e plaats net de galafinale van zondag mis. Robbert Goossens van Deropement werd op het wapen sabel met een 11e plek de beste Nederlander. Hij verloor zijn laatste partij met 14-15 tegen een sterke Turk waardoor hij de top 8 buiten bereik bleef en hij helaas het felbegeerde punt op de wereldranglijst misliep. Bij de dames wonnen Moniek van Uitert van Scaramouche en Sera Palings van Pallas het floret- en sabeltoernooi.

De galafinale op zondag was een spektakel. De organisatie had in samenwerking met de sponsoren, Citroën en de Nederlandse schermbond KNAS alles uit de kast gehaald om er een mooie dag van te maken. Henk Stokhof, hoofd van de afdeling Sport van Amsterdam, opende de finales en de meegereisde Hall of Fame van de FIE. Na een VIP lunch voor genodigden werd begonnen met de finales. Onder aanmoediging en applaus van ruim 250 man publiek schermde de Pool Tomasz Cieply op floret en de Hongaar Tamas Decsi op sabel zich naar de overwinning.

De foto’s en videos van de galafinales zijn te vinden op de SISTA Facebookpagina: www.facebook.com/pages/SISTA/121159184662831

Voledige uitslagen zijn te vinden op de nahouw: www.nahouw.net/tournament/5293/22e_Sista_MMIT_toernooi_2013_FIE_SA.html

De organisatie wil alle vrijwilligers van SISTA, SchermCentrum Amsterdam en de KNAS bedanken voor de inzet. Zonder hen was het toernooi niet mogelijk geweest. Speciale dank gaat uit naar Citroën voor het gebruik van de prachtige locatie. Wij hebben genoten!


SISTA