Coach Congres NL Coach

Afgelopen vrijdag was het jaarlijkse NL Coach congres in Zwolle. Dit is een congres waar coaches uit verschillende takken van sport en verschillende niveaus bij elkaar komen. Er liepen ook top coaches rond, bijvoorbeeld Guus Hiddink, Henk Kraaihof en Foppe de Haan. Het thema van dit jaar was 3 werelden – 1 principe? Sport, Special Forces (krijgsmacht) en Dans. Hoe gaat de coach binnen deze takken met zijn "leerlingen" om en wat kunnen we van elkaar leren.

Vanuit het schermen waren er 3 coaches, ikzelf namens SchermCentrum Amsterdam, Siroos Feizaskari ( Holland Schermen ) en Toon Van Der Grinten ( KMSV ). De middag en avond bestond uit het volgen van 2 workshops plus een avondmaal waarbij je aan tafel zat met een topcoach. Ik zat aan tafel met Tjerk Bogstra, de top tenniscoach. Mooi om deze man alles te kunnen vragen en van gedachten mee te wisselen.

De 2 workshops waren ook erg leerzaam. Vooral die van One Minute Coaching heb ik als zeer nuttig ervaren. Het leren omgaan met je eigen emoties, het kunnen zien in welke mentale staat jouw leerling zit en hoe je de sporter weer in de goede focus krijgt. Hier gaan we de komende tijd zelf veel mee werken om weer beter  te worden als coach.

Hiervoor is zo'n congres ook bedoelt, het blijven ontwikkelen en uitdagen van jezelf. De mooiste uitspraak van de avond was wel: Blijf je verwonderen!

Aan eind van de avond werd de coach foto van het jaar 2013 bekend gemaakt, dit was een foto die je zelf mocht insturen. Tegen mijn eigen verwachting in won de foto die ik had ingestuurd, wat natuurlijk erg mooie PR voor het schermen is, in zo'n volle zaal met topcoaches.

Ik hoop dat meer coaches uit het schermen volgend jaar aanwezig zullen zijn. Het is een gezellige en leerzame avond.