De eerste wedstrijddag! Om half zeven ontmoetten schermers, coach en delegatieleider elkaar in de ontbijtzaal. Er heerst een gezonde spanning, maar de jongens zijn in staat om toch lekker te eten en grapjes te maken.

Ruim op tijd staan we buiten te wachten voor de bus, net als alle andere schermers. De bus is er, de chauffeur niet. Het mysterie wordt opgelost als we na een half uur vertraging de chauffeur al gapend uit een stoel in de bus omhoog zien komen. Het volledige deelnemersveld van de jongens cadetten floret hoopt dat hij voldoende wakker is om de rit succesvol te volbrengen. Gelukkig is dit het geval.

We doen een warming-up met lessen en sparren en dan begint het toernooi echt. Rond 14:00 zijn we klaar, en de resultaten zijn inmiddels bekend. Als delegatieleider en, in dit geval, part-time coach heb ik positieve gedachten bij de prestaties. Onze schermers zijn goed genoeg om tegen internationale toppers te winnen! Dit is een aantal keer gelukt, en soms met een klein verschil net niet. De top 32 klassering van Job en Elisha is 'netjes'. Dat bedoel ik niet denigrerend, maar ik heb gezien dat er meer in zit en dat zij hun eliminaties ook hadden kunnen winnen. Waar ligt het dan aan? Bondscoach Andrea Borella wijt het aan de focus en durf. Het zijn de laatste paar punten die de partij beslissen en wij moeten de mentale weerbaarheid hebben om ook dat stuk van de partij op volle kracht en met volledige concentratie en vertrouwen te schermen. We zijn niet 'maar' Nederlanders die een niet-Nederlandse sport beoefenen. We moeten hard trainen, doorzetten en 'volwassen' sporters worden. Die Italiaan of Duitser kunnen we gewoon naar huis sturen, en hebben dat vandaag ook gedaan.

Morgen zijn de meiden aan de beurt. Vandaag hebben zij kort getraind. Hoewel ik met liefde vroeg opsta om de Nederlandse ploeg bij te staan, vind ik het na vandaag helemaal niet erg dat zij pas om half twaalf beginnen. Zet 'm op dames!

PS: Indra is als scheidsrechter ook onderdeel van Team Nederland en heeft als handjury en video-scheidsrechter de halve finales en finale geleid!

- Matthijs Rohlfs