Willen jullie mij helpen?
 
Jullie willen toch ook de rolstoelschermsport een mooie kans geven?
 
Als schermvereniging De Vrijbuiters Gouda hebben wij een zeer talentvolle ROLSTOELSCHERMSTER, Elke van Achterberg genomineerd als sporttalent van het jaar. Om kans te maken op deze titel, en de bijbehorende prijs voor de vereniging om te inversteren in de gehandicaptensport, is het van belang dat zoveel mogelijk mensen op haar stemmen. Bij deze wil ik jullie dan ook vragen om een stem uit te brengen op Elke! Dat kan hier: https://cms.socialbrands.nl/content/13/97f3ac340a787be3c04e32ef9d95a3e5956fa7d6 . Naast de geldprijs van de verenging, zal Elke, als zij wint, begeleiding krijgen van Guus Hiddink of de Paralympische kampioen snowboarden, wat natuurlijk een fantastische kans is voor haar om nog verder te komen! Wij wensen Elke dan ook veel succes toe en hopen van harte dat zij inderdaad sporttalent van het jaar wordt!
 
Misschien is niet iedereen bekend met Elke, vandaar een korte uitleg over wat zij allemaal bereikt heeft en nog wil bereiken, waarom wat ons betreft Elke sporttalent van het jaar is. Elke is een erg talentvolle 14-jarige rolstoelschermster, die begin augustus tijdens de World Junior Games in Groot Brittanië door de IWAS (International Wheelchair & Amuptee Sports Federation) in een groep van 350 sporters uit 31 landen in 6 takken van sport is uitgeroepen tot "Athlete With International Potential". Zij won tijdens de evenement twee keer brons. Verder nam zij begin dit jaar als rolstoelschermster 2013 de Scherm Oscar in ontvangst. In maart won zij goud tijdens het jeugdtoernooi van Tournoi de Villemomble in Parijs. Eind september vertegenwoordigt Elke Nederland tijdens de Wereldkampioenschappen onder de 17 jaar in Warschau. Ook heeft ze begin dit jaar haar debuut gemaakt op de World Cup senioren.
 
Tevens is Elke een ambassadeur voor het rolstoelschermen in Nederland. Zo is zij een aantal keer in beeld bij een commercial van de KNVB en NOC*NSF (https://www.youtube.com/watch?v=BJ8IxdrSQ7Y&feature=player_embedded). Door de aandacht die Elke krijgt in de media, krijgt de sport steeds meer bekendheid onder een breed publiek. Verder was Elke afgelopen jaar de eerste rolstoelschermster die deel is gaan nemen aan het maandelijkse JeugdPuntenToernooi, waar zij schermt tegen schermers zonder beperking, "de voetgangers". Wanneer de voetgangers tegen Elke schermen, nemen zij plaats in een rolstoel. Hierdoor heeft het rolstoelschermen binnen schermend Nederland meer bekendheid gekregen en zijn er steeds meer verenigingen die deze sport willen gaan opnemen in hun aanbod. Ook is er een tweede rolstoelschermer die nu deelneemt aan dit toernooi.
 
Tenslotte inspireert Elke andere mensen, door de manier waarop zij omgaat met haar handicap. Zij laat zien wat sporten kan betekenen voor mensen met een handicap. Bijna drie jaar geleden kon Elke van de ene op de andere dag niet meer lopen, nadat zij bij een koprol verkeerd terecht kwam en een klein breukje in haar teen opliep. Hierdoor kreeg zij posttraumatische dystrofie. Sindsdien staat haar voet in een extreme spitsstand, kan zij haar voet niet bewegen en kan zij niet meer op haar linker been staan. Zij is volledig rolstoelafhankelijk. Elke zat voor haar ongeluk in de selectie van ritmische gymnastiek. Van de ene op de andere dag kon zij deze sport niet meer uitoefen. Een half jaar opname in een revalidatiecentrum had niet het gewenste effect, waarna ze niet lekker in haar vel zat. Dat veranderde toen ze het rolstoelschermen ontdekte. Als zij schermt heeft ze een stralende lach van oor tot oor. Inmiddels schermt Elke drie keer week en heeft zij twee keer per week krachttraining. Haar doel is deelname aan de Paralympische Spelen 2020, maar stiekem droomt ze ook van Rio 2016! Elke bezoekt regelmatig verenigingen en organisaties om te vertellen over haar beperking en haar passie.
 
Wil je meer over Elke weten, kijk dan op haar website www.elkevanachterberg.nl
 
Vriendelijke groet, Jelle Klein
SV de Vrijbuiters