Zoetermeer, 29 augustus 2014 – De Hongaarse schermtrainer Gabor Salamon wordt per 1 september 2014 de nieuwe bondscoach van het degenschermen in Nederland.

In samenwerking met sportkoepel NOC*NSF draaide de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) de afgelopen maanden al een pilot met Salamon. Dit leidde o.m. tot een verassende negende plaats bij de EK in Straatsburg. Salamon volgt voormalig bondscoach Roel Verwijlen op.

Met de komst van Salamon geeft de KNAS het degenschermen in Nederland een nieuwe impuls. Bestuurslid Topsport, Etienne Van Cann: “De bond heeft bewust gekozen voor een langdurige samenwerking met Gabor om een zo groot mogelijke impuls aan het degenschermen te geven. Zijn ervaring in het werken met olympische degenschermers met een soortgelijke stijl als Bas Verwijlen maakt dat we er als bond alle vertrouwen in hebben dat de samenwerking met Gabor tot zowel individuele als teamresultaten gaat leiden”. Salamon begeleide onder andere meervoudig olympisch medaillewinnares Britta Heidemann en tweevoudig olympisch kampioen Arnd Smitt.
 

Missie
Met de aanstelling van een nieuwe bondscoach geeft de KNAS met steun van NOC*NSF uitvoer aan de missie om medailleplaatsen te behalen bij wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De aandacht gaat voornamelijk uit naar de individuele ontwikkeling van titelkandidaten als Bas Verwijlen. Daarnaast zal een nieuw nationaal programma voor degenschermers de doorstroom van jong talent bevorderen. Hiermee wordt voortgeborduurd op de goede basis die door Salamons voorganger Roel Verwijlen is gelegd.

Succes in Rio
Voor de degenploeg betekent de aanstelling van een nieuwe bondscoach alles op alles zetten voor succes tijdens de Olympische Spelen van Rio in 2016. Bas Verwijlen, deelnemer aan de Olympische Spelen van 2008 in Beijing en 2012 in London: “ Uiteindelijk gaat het om het neerzetten van betere resultaten. Ik ben blij dat er met de aanstelling van Gabor nu zekerheid is voor de komende periode. Verandering is altijd moeilijk, maar ik heb veel vertrouwen in de tactiek en visie van Gabor. Zo hebben we nu bijvoorbeeld gesproken over een nieuwe seizoens-indeling. Het zijn straks op de loper dit soort kleine dingen die het verschil maken.”

Gabor Salamon, hiervoor actief als Technisch directeur en hoofdtrainer degen bij Fencing Singapore: “ Door mijn achtergrond heb ik in het verleden al regelmatig kennis gemaakt met de Nederlandse schermers en hun resultaten gevolgd. Zowel de bond als de huidige degenploeg zijn zeer enthousiast over de resultaten van de afgelopen wedstrijden. Ik ben dan ook trots om aan de ontwikkeling van het degenschermen in Nederland een bijdrage te mogen leveren”.