Afgelopen weekend vond op initiatief van De Vrijbuiters Gouda en SV Pallas Breda voor het eerst het internationale rolstoelschermtoernooi ParaSportGouda plaats. Schermers uit Turkije, Duitsland, België, Oostenrijk en Nederland waren van de partij op de wapens floret, degen en sabel. Onder hen waren zes schermers uit het World Cup Senioren circuit, waaronder de huidige Europees Kampioene degen en zilveren medaillewinnares van de Paralympics 2012, Simone Briese-Baetke. Naast haar deelname aan het toernooi verzorgde zij in samenwerking met de KNAS en de NAS op vrijdag een masterclass voor de Nederlandse rolstoelschermers en op zaterdag een workshop voor Nederlandse trainers. 

In totaal namen er vijf Nederlandse schermers van de verenigingen HollandSchermen, Scaramouche, De Vrijbuiters en SV Pallas deel aan het floret toernooi. De veertienjarige Elke van Achterberg werd knap 2de in het overall klassement en was daarmee de beste dame. Roberta Hofman werd in het overall klassement 5de, Chantal Jonker 7de, de veertienjarige Birhan Ugur 8ste en Rick Hoogenboezem 9de. Elke van Achterberg eindigde op degen 6de in het overall klassement en was daarmee 3de bij de dames. Birhan Ugur kwam ook in actie op sabel en werd 5de. 

Na de ParaGamesBreda 2013 was ParaSportGouda het tweede internationale rolstoelschermevenement in Nederland. Voor het jaar 2015 staan er inmiddels twee evenementen op het programma. Van 2-8 juli zijn de World Junior Games in Stadskanaal en van 18-20 september de ParaGames in Breda.

Overweeg je als schermvereniging het rolstoelschermen op te nemen in het aanbod of wil je er meer over weten, neem dan contact op met de commissie Rolstoelschermen via het mailadres rolstoelschermen@knas.nl

Met vriendelijke groet, 
De commissie rolstoelschermen

Jelle Klein
Gaby van Achterberg-Ertekin
Erik Bel