Hierbij een artikel van Matthijs Bonefaas die in het kader van de opleiding tot Maitre een werkstuk gemaakt heeft over de groeimarkt van de schermsport

 

Beste Mattie.

Mijn complimenten voor je profielwerkstuk, zoals jij een mogelijke  groei ziet van de schermsport. Onze ervaringen bevestigen  het,  dat vrijblijvende en kosteloze schermdemonstraties en clinics niet op korte termijn zal leiden tot leden aanwas. De sleutel ligt inderdaad in, om het gehele jaar door de schermsport aan te bieden, zoals het organiseren van beginnerscursussen schermen.

Je stelling “Met name kinderen in de leeftijd van 6 jaar hebben nog geen sportkeuze gemaakt en zijn nog niet ingeschreven bij een andere sportvereniging. Dit is een deelmarkt die een gerichte aanpak verdient”, kan ik mij helemaal vinden. Hier liggen o.a. de kansen voor de schermsport. Deze groep is eigenlijk te jong om te gaan schermen, maar de schakel zou het Toneel schermen kunnen zijn. Een interessante brug tussen Cultuur en Sport. Het is in ieder geval een schermsport  gerelateerde activiteit.

Je profielwerkstuk geeft aan dat nieuwe schermleden gehaald moeten worden bij andere sportverenigingen (verdringingsmarkt), dit kost veel energie, maar is zeker niet kansloos. Immers iedere sportvereniging heeft het zelfde probleem. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat kinderen voordat ze volwassen zijn een aantal verschillende sporten hebben beoefend. Dus er zullen altijd momenten zijn dat jeugdsporters ook schermers kunnen worden.

Ook interessant is te kijken in de keuken van en naar de organisatie van NJB Nederlandse Judo Bond. Een vechtsport sportbond met 47.000 leden en 750 aangesloten clubs. Een partnerschap aangaan kan zeker vruchten  afwerpen. Mattie je hebt doel bereikt, leden zullen gaan nadenken over groei in de schermsport.

Succes verder en Groet. Jan de Graaf/Scaramouche Arnhem