Fantastische prestaties door het Nederlandse floret team in Maribor op de Europese Kampioenschappen Cadetten. Job de Ruiter behaalt een unieke prestatie door een bronze medaille in de wacht te slepen. Daniel Giacon behaalt net niet het podium, maar presteert ook uitzonderlijk door als eerste jaars cadet de kwartfinales te halen. Erik Albert en Edo Zoons worden respectievelijk 30ste en 34ste in een deelnemersveld van 94 schermers.

 

Job de Ruiter begint het toernooi met vier winstpartijen en twee verliespartijen in zijn poule; dit levert hem een 28ste plek op het tableau op. Bij de laatste 128 is Job vrijgesteld. Vervolgens wint Job achtereenvolgens van Fruhauf (HUN), Rosenfeld (ISR), Bird (GBR) en Hamlescher (GER). Hiermee plaatste Job zich bij de laatste 4 schermers. Job schermt vervolgens zijn halve finale partij tegen de Rus Vetrov. Na een snelle voorsprong komt Vetrov sterk terug. Helaas trekt Vetrov met 15-13 aan het langste einde. Job behaalt daarmee een bronzen medaille bij de cadetten, iets dat 14 jaar geleden voor het laatst is gepresteerd. 

 

Daniel Giacon wint ook vier van de zes partijen in de poule waarmee hij een 35ste plek op het tableau veroverde. Daniel is ook de vrijgesteld voor de partij bij de laatste 128. Vervolgens wint hij achtereenvolgens van Gasperine (ITA), de nummer 3 geplaatste Fransman Ediri en de Hongaar Bellovicz. Daniel verliest bij de laatste 8 van de Italiaan Dal Santo. Daarmee bereikt Daniel een prachtige zevende plek. Met nog twee jaar te gaan als cadet, kunnen wij nog veel verwachten van dit grote talent.

 

Erik Albert wint drie van de zes partijen waardoor hij zich als 48ste plaatst op het tableau. Ook Erik hoeft geen partij bij de laatste 128 te schermen en stroom direct door naar de laatste 64. Bij de laatste 64 wint Erik van de nummer 17 geplaatste Slovaak Egyenes Porsok. Bij de laatste 32 blijkt de Rus Semeniuk een maatje te groot. Erik wordt uiteindelijk 30ste. 

 

Edo Zoons start het toernooi perfect door al zijn partijen in de poule te winnen. Daarmee plaatst Edo zich als vijfde op het tableau. Edo stroomt ook meteen door naar de laatste 64 en ontmoet daar de Israëliër Rosenfeld. Na een bloedstollende partij wint Rosenfeld nipt met 15-14. Edo wordt daarmee 34ste.

Helaas zit ik voor andere schermzaken in Budapest, maar dankzij de social media kon ik tussen de bedrijven door de inspanningen van onze floret delegatie in Maribor volgen. Wat een prima resultaat. Mijn hartelijke gelukwensen aan Job en Daniël en een groot compliment voor Jeroen Divendal en Daniël Nivard die dagelijks met de training bezig zijn en last but not least Andrea Borella de architect van dit succes. En laat ik ook de ouders niet vergeten. Met steeds schaarser wordende middelen is ouderparticipatie belangrijker dan ooit. Ik hoop overigens dat Job en Daniël ontevreden zijn, want op die leeftijd zit er vast nog veel meer in het vat. En nu er tegenaan in de landenwedstrijd. Zet hem op!!!

Bert van de Flier