De Nederlandse schermer Bas Verwijlen is afgelopen woensdag 24 juni op de Europese Spelen in Baku bij de beste acht geëindigd. In de kwartfinale bleek de Fransman Daniel Jerent te sterk: 9-15.

Na een voorronde waarin Verwijlen met drie winst- en drie verliespartijen zich als 17e plaatste op het tableau van 32, volgde een partij tegen Bida (RUS) die met 15-12 werd gewonnen. Bij de laatste 16 werd Nikishin (UKR) uitgeschakeld: 15-8.

In de kwartfinale kon Verwijlen tot een stand van 6-7 meekomen met Jerent, maar nam naar eigen zeggen teveel risico in het begin. De partij werd uiteindelijk verloren met 9-15 en daarmee was de kwartfinale voor Bas het eindstation in Baku.

Bij deze eerste editie van de Europese Spelen zou ook blijken dat niet alle gekwalificeerde Europese wedstrijdschermers aanwezig waren. Met de afwezigheid van de top tien Europeanen en mondiale top lagen er kansen voor Nederland. 

Het eerstvolgende toernooi voor de nationale degenploeg is het NK Equipe van dit weekend in Den Bosch en het WK in Moskou medio juli. De volledige resultaten van schermen op de Europese Spelen zijn te downloaden via: http://www.baku2015.com/fencing/reports/index.html

Interview van NOC NSF met Bas na afloop van de kwartfinale: https://www.youtube.com/watch?t=13&v=xvB5-Jif9Qo