Op zondag 5 juli kwamen Tristan Tulen en Tom Bontes in actie op de Universiade in Gwangju, Zuid Korea. Op deze ‘Olympische Spelen voor studerende topsporters’ eindigt Tulen op plaats 10 en Bontes als 44e. Wij spraken met Tristan na afloop van het toernooi.

Voor we terugblikken op vandaag nog even over de openingsceremonie: hoe was het om namens Nederland de vlag te mogen dragen in een stadion met meer dan 50.000 toeschouwers?
Leuk, absoluut! Ook wel dubbel omdat je direct daarna weer scherp moet zijn voor het schermen. Maar het was zeker een bijzondere ervaring.

Voor de mensen die niet weten wat een Universiade precies is; kun je dat kort toelichten?
Het is een soort Olympische Spelen voor studenten die tevens topsporter zijn (onder de 28). Ik zag laatst ook cijfers dat de helft van alle medaillewinnaar op de OS ook een medaille heeft gewonnen op de Universiade. Je kunt het dus echt zien als een opstapje naar de Olympische Spelen.

Ligt het niveau daarmee ook hoog?
Zeker. Al vond ik het dit jaar wel wat minder dan in Kazan, maar dat komt waarschijnlijk doordat de EuroGames hiervoor plaatsvonden. En het WK is een week later. Daardoor waren er andere deelnemers dan normaal, maar er waren ook een aantal goede landen aanwezig.

Had je net als vorig jaar in Kazan ook dit jaar op een stunt gehoopt?
Aan het begin van de dag dacht ik dat het moeilijk ging worden vandaag. Maar na het winnen van de eerste 2 partijen begon ik er wel in te geloven. Van die Hongaar (Berta) had ik eigenlijk niet moeten verliezen. Ik ken hem goed, hij is een goede schermer, maar normaal gesproken kan ik hem hebben.

Hoe verliep jouw voorronde?
Ik had een poule van zes. In de partij die ik verloor stond ik met 4-2 voor en gaf deze alsnog weg. Dat was een slordigheid. Maar verder verliep de poule prima en wist ik vier partijen te winnen.

En dan volgt een eerste eliminatie tegen de Japanner Narita..
Dat was een hele lastige partij voor mij persoonlijk. Hij schermde met een Franse greep en dat ligt mij nooit zo geweldig. In het begin stond ik met 5-2 voor maar daarna kwam hij terug naar 7-7. Vanaf dat moment ontstond er een soort switch en ging het bij mij beter. Na een voorsprong van 1 treffer moest hij wel gaan aanvallen en toen kon ik tegendruk geven en de partij binnenhouden. Dat voelde wel echt als een overwinning.

Tom verliest bij T64 ook van een Japanner. Was dat eenzelfde soort tegenstander?
Ja, ik denk het wel. Ik had het voordeel om eerst te partij van Tom te kunnen bekijken en hem ook een stuk te coachen. Dan zie je ook de momenten waarop hij de fout in gaat en dat neem je ook weer mee voor jouw eigen partij.  

Bij T32 scherm je tegen Adiakin uit Kazachstan. Hoe verliep die partij?
Vanaf het begin kwam ik op voorsprong. Hij is zeker geen slechte schermer, maar vanuit die voorsprong kon ik uit- ‘double’n’ en erin gaan op zijn voorbereiding.

Tegen Berta scherm je op het tableau van 16 een partij waarvan je zelf zegt: ‘die had ik moeten winnen’. Betekent dit dat je hem ook goed kent?
Ja, ik ben vorige week op trainingskamp in Tata geweest. Daar is hij meestal ook bij en daar heb ik nog nooit van hem verloren. Het is een goede schermer die ook tactisch slim is, maar ik denk dat we zeker gelijkwaardig aan elkaar zijn. De partij zelf ging gelijk op. Het was 3-3 gelijk na de eerste manche. Daarna was het even aftasten en heb ik op diverse manieren een aanval ingezet en dat werkte goed. Maar hij is lastig in zijn voorbereiding en daar kwam ik moeilijk doorheen. Dat zag je ook in de tussenstand. Het ging steeds gelijk op. Ik kon na de gelijkmaker dan niet verder uitbouwen. Dan sta je met nog 20 seconden over achter met 12-13. Toen ging ik er te snel in waardoor hij een enkel treffer pakte en eindigde met een double. Dat was jammer. Aan het eind was ik iets te gretig met mijn aanval. Ik had hem meer onder druk moeten zetten om zo een actie uit te lokken. Nu was het andersom en dat was de fout aan mijn kant.

Ben je tevreden met het resultaat?
Ik ben het meest blij met de partij tegen de Japanner. En het resultaat zelf is ok. Daar mag ik tevreden mee zijn, maar ik had stiekem wel op meer gehoopt. Het event was ook een goede voorbereiding op het WK. De wedstrijdmodus was aan en heb de acties die ik goed kan uitgevoerd vandaag. Qua acties ging het prima vandaag, nu de timing nog.

Hoe zwaar moeten we een toernooi als de Universiade wegen?
Het is een zwaar toernooi. Er zijn goede landen aanwezig en met name de Aziatische landen vinden dit een belangrijk toernooi. Ondanks de leeftijdsgrens van 28 waren er talenten, sub-toppers en toppers aanwezig vandaag.

Hoe zien de laatste dagen voor het WK er uit?
Morgenavond vertrek ik vanuit Seoul weer naar Nederland. Dan heb ik nog een paar dagen om met Gabor te trainen en de wedstrijden van vandaag te analyseren. En dan vertrek ik volgens mij zaterdag 11 juli weer richting Moskou. Dat geeft ook mooi de tijd om thuis nog wat uit te rusten en fit te zijn voor het WK.

Goede vlucht terug Tristan! 
Dank je!