Zoetermeer, 27 november 2015 – De selectie van het Nationaal Degenteam 2015/2016 is bekend. De negen deelnemers maken onderdeel uit van een brede groep schermers die onder leiding van bondscoach Gabor Salamon participeren in een nieuw nationaal trainingsprogramma. Hiermee verstevigt Nederland haar positie als schermland op het wapen degen. 

De afgelopen maanden hebben de schermers al kennis kunnen maken met het programma en de lesmethoden van de bondscoach. Hoewel het seizoen pas net is begonnen zijn de eerste resultaten veelbelovend: zo was er de 3e plaats van Randy Postma op het ECC toernooi in Osnabrück en waren er drie top acht noteringen voor o.a. Valentina Bos en Rafaël Tulen. Het trainingsprogramma bestaat onder meer uit de volgende onderdelen: 

• Conditie-ontwikkeling
• Talentmanagement
• Individuele- en groepslessen
• Sparring
• Wedstrijdbegeleiding
• Nationale trainingsstages & Regiotrainingen

Er is gekozen voor een brede ontwikkeling van de Nederlandse (sub)top, waarbij er zowel aandacht is voor individuele prestaties als de lange-termijn ontwikkeling van schermers. In samenwerking met lokale schermverenigingen, clubtrainers en ouders wordt onder meer toegewerkt naar het Europees Jeugd Kampioenschap in Novi Sad, Servië in februari 2016.

Informatieavond
De KNAS organiseert op korte termijn een informatieavond waarop bondscoach Gabor Salamon het programma verder zal toelichten. Bestuurslid Topsport Etienne van Cann gaat verder in op de aanmeldprocedure en selectiecriteria. Deze informatieavond is vrij toegankelijk voor alle wedstrijdschermers op het wapen degen. Nadere details hierover worden z.s.m. bekend gemaakt. 

Het Nationaal Trainingsprogramma degen staat open voor alle schermers die de ambitie hebben om zich te kwalificeren voor het EJK en JWK en zich hierin willen laten begeleiden door de bondscoach. De huidige groep schermers vormen een voorlopige selectie. De definitieve selectie zal later dit jaar bekend worden gemaakt. Deelnemers aan het programma ontvangen een KNAS trainingspak, ondersteuning bij sponsorwerving, wedstrijdbegeleiding, mogen deelnemen aan (inter)nationale trainingsstages en komen in aanmerking voor uitzending naar EJK en JWK.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Bestuurslid Topsport, Etienne van Cann: topsport@knas.nl

Over de KNAS:
De Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond bestaat als 'vereniging van verenigingen' uit  70 schermverenigingen, met rond 3000 aangesloten schermers. De KNAS is op 1 februari 1908 opgericht als N.A.S.: Nederlandsche Amateur Schermbond en bestaat nu  106 jaar. In 1923 werd de NAS het predikaat 'koninklijk' verleend.


V.l.n.r. Serge Mes, Roy van Gilst, Ruben Derksen, Randy Postma, David van Nunen,
Carmel Tulen, Kelly Boone, Rafael Tulen, Tristan Tulen.