De vijftienjarige rolstoelschermster Elke van Achterberg, die tot nu toe Nederland vertegenwoordigde op de Wereldkampioenschappen onder 17 en onder 23 jaar en de World Cup senioren, heeft een transfer naar Turkije gemaakt.

Elke heeft naast de Nederlandse ook de Turkse nationaliteit, omdat haar opa van moederszijde van Turkse komaf is. Toen zes maanden geleden de Turkse Paralympische Federatie het rolstoelschermen omarmde, kwam al snel een mogelijke transfer ter sprake. Nadat Elke afgelopen december in Sjarjah, Verenigde Arabische Emiraten, op de Wereldkampioenschappen onder de 17 en onder de 23 jaar vier bronzen medailles won, kwam alles in een stroomversnelling. Eind januari heeft de sportrechter in Turkije akkoord gegeven voor de transfer en inmiddels zijn alle licenties geregeld en is er een akkoord van de wereldbond IWAS. Omdat Elke de dubbele nationaliteit heeft behoudt zij haar tweede plaats op floret en degen op de wereldranglijst U23 en ook haar ranking bij de senioren blijft in tact. Ook mag zijn zonder tussenpauze overstappen.

Hoofddoel voor Elke is het worden van Paralympisch Kampioen. Omdat de Turkse Paralympische Federatie en haar Turkse schermvereniging Nilüfer Belediyespor de (financiële) mogelijkheden hebben om Elke te ondersteunen, heeft het KNAS bestuur besloten Elkes verzoek voor een transfer te ondersteunen. Zij blijft in Nederland wonen en trainen bij Schermcentrum Amsterdam, Schermclub Den Bosch en De Vrijbuiters. Tijdens de vakanties zal Elke regelmatig in Turkije gaan trainen en verder gaat zij met het nationale team op buitenlandse trainingsstages en zal zij deelnemen aan mondiale junioren en senioren wedstrijden. Naast het schermen voor Turkije blijft het ook Elke haar missie om het rolstoelschermen in Nederland op de kaart te zetten. Ook zal Elkes moeder, Gaby van Achterberg, lid blijven van de commissie rolstoelschermen van de KNAS.

Lees ook een uitgebreid artikel op de website van IWAS: http://www.iwasf.com/iwasf/index.cfm/iwas-news/elkelalevan/

De KNAS wenst Elke veel sportief succes toe de komende periode! 

Foto: Rob van Esch