Amsterdam, 7 februari 2016 – De 15-jarige Daniël Giacon van SchermCentrum Amsterdam (SCA) heeft zaterdag de 9e editie van het ‘Witold Woyda’ toernooi (Europees kwalificatietoernooi voor jongens tot 17 jaar) in Polen op zijn naam geschreven. In Warschau liet de jonge floretschermer 85 schermers uit de Europese top achter zich.  

De eerste voorronde begint goed voor Daniël die alle zes zijn partijen weet te winnen. De tweede ronde verloopt al even vlekkeloos met wederom zes winstpartijen. Met een directe vrijstelling voor het tableau van 128 mag Daniël meteen bij de beste 64 schermers in actie komen. In een deelnemersveld met voornamelijk schermers uit Polen die erop gebrand zijn om de nationale eer te verdedigen weet Daniël te winnen met overtuigende cijfers: 15-4, 15-3, 15-9, 15-4 en 15-7.

Vervolgens wordt een spannende finalepartij verwacht tegen de ervaren wedstrijdschermer Szyman Czartoryjski. Daniël weet de partij echter van begin af aan naar zich toe te trekken en geeft de opgebouwde voorsprong geen moment uit handen. Met een eindstand van 15-12 wordt de Pool verslagen en daarmee is er goud voor Daniël en klinkt het Wilhelmus in de sporthal!

Zegetocht tijdens teamschermen
Op zondag is er met een equipe geschermd. Het Nederlandse team bestaat uit Edo Zoons (SchermCentrum Amsterdam), Olivier Split (SchermCentrum Noord) en Daniël Giacon (SchermCentrum Amsterdam). De eerste ontmoetingen worden met groot gemak gewonnen: 45-19, 45-19 en 45-34. In de finale moet het Nederlandse team het hoofd buigen voor het eerste team van Polen en daarmee is er zilver voor #NLFloretTeam in Polen. 

De volledige uitslagen zijn beschikbaar via de volgende link: http://bit.ly/1PrVqBK

Wat een spectaculaire resultaten.

Polen is toch een erg goed schermland. Dat we het individueel winnen en dan ook nog eens tweede met ons equipe worden laat zien dat we op de goede weg zitten. Gefeliciteerd!

Wiebe Mokken