Novi Sad, 29 februari 2016 – De 15-jarige Daniël Giacon is maandag als 5e geëindigd op het Europees Jeugdkampioenschap schermen (EJK) in Novi Sad, Servië. Hiermee evenaart Giacon de sportieve prestaties van vorig jaar toen op het EJK in Maribor ook een notering in de top 8 van beste jeugdschermers van Europa werd behaald.
 
In de aanloop naar het EJK liet Daniël al een reeks van indrukwekkende resultaten zien. Zo werd er brons gepakt op een junioren wereldbekertoernooi in London en stond de jonge schermer ook enige tijd bovenaan de Europese cadettenranglijst. In Novi Sad (99 deelnemers) vormde een foutloze poule voor Daniël de aftrap van het toernooi, waarbij met 6 winstpartijen een goede uitgangspositie voor het tableau werd gecreëerd.
 
Na vrijstelling op het tableau van 128 volgde een partij tegen de Griekse Andriopoulos die met 15-7 in het voordeel van Daniël werd beslist. Bij de beste 32 werd wederom gewonnen met 15-7; ditmaal van de Fransman Seytor. De partij tegen de Hongaar Benyei bij de beste 16 begint ijzersterk voor Daniël die al snel op voorsprong komt. De Hongaarse schermer trekt de stand echter al snel weer gelijk en wat volgt is een zenuwslopende partij waarbij op een achterstand van 13-14 met behulp van de “video-referee” een beslissend punt aan Daniël wordt toegekend. Daniël houdt vervolgens het hoofd koel en wint de partij waarmee een plaatsing bij de beste 8 gegarandeerd is. In de strijd om het podium wacht bij de beste 8 de Roemeen Rosu. Ondanks goed schermen komt Daniël gedurende de partij op achterstand te staan en kan deze niet meer inhalen: met een stand van 9-15 wordt de partij beslist in het voordeel van de Roemeen. Het eindresultaat is een 5e plaats voor Daniël Giacon, die met dit resultaat laat zien tot de absolute jeugdwedstrijdtop in Europa te behoren.
 
De overige Nederlandse deelnemers Edo Zoons, Daan Weber en Olivier Split zijn maandag resp. als 47e, 72e, en 78e geëindigd.
 
 
Foto’s door Augusto Bizzi