Na lang wachten is het dan toch eindelijk zo ver! De heren junioren floret en dames degen junioren mogen op donderdag in actie komen op het individuele toernooi. Met de goede resultaten van het EJK in Novi Sad nog vers in het geheugen (de 10e plaats voor Job de Ruiter met 92 deelnemers) kijken we uit naar de prestaties van donderdag. 

Namens Nederland nemen op floret Job de Ruiter, Olivier de Jong, Edo Zoons en Julian Fens deel aan het individuele event. Job heeft het lastig in de poule en weet hier twee partijen te winnen. De stijgende lijn wordt echter alweer snel gevonden in de eerste eliminatiepartij en Job bewijst dat op dit niveau de deelnemers aan elkaar gewaagd zijn. Op het tableau van 128 neemt Job het op tegen de Fransman Ediri (de nummer 7 op de junioren wereldranglijst). Job zit goed in zijn spel en stuurt Ediri naar huis met overtuigende cijfers: 15-11. Bij T64 volgt een partij tegen de Koreaan Park. Hier lukt het Job niet om de partij winnend af te sluiten; het wordt 11-15 voor Park en Job eindigt op een mooie 63e plaats. 

Ook Olivier de Jong weet in de poule 2 partijen te winnen en hij schermt zijn eliminatie bij T128 tegen de Rus Akhmetov. De Rus legt het tempo hoog in de partij en het lukt Olivier niet om bij te blijven: hij verliest jammer genoeg met 7-15 en eindigt als 86e. Voor Edo Zoons (die alweer 8 dagen in Bourges verblijft) was het niet zijn dag. Edo weet 2 partijen te winnen, maar met een matige index en mag hierdoor niet verder naar het tableau van 128. Voor hem is plaats 115 het eindstation. 

En dan tot slot Julian Fens. Van alle Nederlandse heren schermt Julian de beste voorronde en wint drie van de zes partijen! Op het tableau van 128 moet Julian het opnemen tegen Chan uit Singapore. Ondanks goed schermen lukt het Julian niet om de partij winnend af te sluiten. Het wordt 12-15 voor Chan en Julian eindigt op een prima 82e plaats. 

Dan de dames degen. Best of the day is voor Valentina Bos die als 31e eindigt na 3 keer winst in de poule en twee gewonnen eliminatiepartjien bij T128 en T64. Pas op het tableau van 32 weet de Russische Komarova de zegetocht van Valentina te stoppen. De partij wordt verloren met 5-15 en Valentina eindigt als 32e van de 150 deelnemers. 

Day de Wijn schermt een sterke poule en wint pakt hier maar liefst vier winstpartijen. Helaas lukt het Day niet om dit succes door te zetten naar het tableau van 128. Day verliest van Riedmueller met 7-15 en eindigt als 79e in de ranking. 

Ook Roos Kroese komt in actie bij de dames degen. Na een moeizame poule waarin Roos geen van de partijen op haar naam weet te schrijven eindigt zij uiteindelijk als 144e. 

De junioren floret sluiten de dag af met een huisgemaakte maaltijd van bondscoach Andrea Borella en wij kijken uit naar de vrijdag waar de dames junioren floret equipe Eline Rentier, Myrthe Zoons en Sophie van der Heijden in actie komen. Succes dames! 

Foto's via NL FloretTeam en Serge Timacheff