Met vandaag de laatste wedstrijddag is het JWK in Bourges ten einde. De hoogtepunten van de vrijdag, zaterdag en zondag op een rij: 

Vrijdag 08/4/2016
Voor de dames junioren floret was vrijdag de dag van het teamevent. Namens Nederland nemen Eline Rentier, Sophie van der Heijden en Myrthe Zoons deel. Nederland schermt de eerste ontmoeting tegen het team van Japan. Het begin is sterk, maar Japan komt snel terug in de wedstrijd en de achterstand voor Nederland groeit. Het lukt niet om de score gelijk te trekken en Nederland verliest tegen Japan met 28-45. Het dames-juniorenteam heeft belangrijke wedstrijdervaring opgedaan en we kijken uit naar de prestaties volgend jaar! 

Zaterdag 09/4/2016
Wederom een teamevent op zaterdag, maar ditmaal van de heren degen. Het Nederlandse equipe bestaat uit Randy Postma, Colin Keppel en Rafaël Tulen. De eerste ontmoeting wordt geschermd tegen Egypte. Na 4 partijen staat het scorebord op 20-19 voor Nederland. Het lukt de Egyptenaren echter om een voorsprong op te bouwen en die wordt niet meer uit handen gegeven: Nederland verliest met 38-45 en plaatst zich helaas niet voor het tableau van 16. Er is goed geschermd door het heren-degenteam, de overwinning was dichtbij en de Nederlandse eer is hoog gehouden. 

Zondag 10/4/2016
De laatste dag van het JWK met op het programma het teamevent voor de heren junioren floret en dames junioren degen. Bij floret komt het viertal Edo Zoons, Olivier de Jong, Julian Fens en Job de Ruiter in actie. De heren treffen als eerste tegenstander China. Het wordt een thriller van een partij, waarbij een aanvankelijke voorsprong van Nederland wordt ingelopen door China. Met een stand van 19-20 zetten de heren hun comeback in en Nederland staat in de op één na laatste partij voor met 39-37. In de extra tijd trekt China uiteindelijk aan het langste eind: we verliezen de ontmoeting met 43-44. Met een dergelijke uitslag laat Nederland zien het de internationale top knap lastig te kunnen maken op een JWK. 

Dan tot slot de dames degen. Voor Nederland schermen Day de Wijn, Valentina Bos en Roos Kroese. Het drietal moet de eerste ontmoeting schermen tegen het sterke team van USA. Er wordt gevochten voor ieder punt, maar het is helaas niet genoeg: de ontmoeting wordt verloren met 19-45. Hoewel er geen stunt tegen de Amerikanen in zat, hebben de dames goed geschermd en mogen tevreden terugkeren naar Nederland. 

Het was een indrukwekkend JWK in Bourges met goed schermen, coaching en teamspirit op alledrie de wapens. Wij bedanken bondscoaches Andrea Borella en Gabor Salamon voor hun coaching en inzet en ook de aanwezige trainers en begeleiding voor de support. De volledige resultaten van het JWK zijn beschikbaar via de volgende link: http://fencingworldwide.com/en/competition/11825-15/tournament/ Vergeet niet om KNAS Facebook in de gaten te houden voor de foto's van de laatste wedstrijddagen in Bourges en de aftermovie. Foto's via: Federazione Italiana Scherma - Augusto Bizzi en FIE - Serge Timacheff en NL FloretTeam

En voor alle schermers: welkom thuis! 
- Valentijn Huybens