Het afgelopen half jaar stond in teken van voorbereidingen treffen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Bas Verwijlen schermde in 2008 zijn eerste Olympische spelen en weet wat er nodig is om goed aan de start te staan voor zijn vierde Olympische Spelen. Daar zijn voornamelijk goede voorbereidingen voor nodig. De afgelopen tijd stonden in het teken daarvan; eerst opladen en rust nemen, sponsors zoeken én Bas Verwijlen moet ook ‘gewoon’ werken. Bas werkt bij de politie als eenheidstrainer mentale kracht En daar plukt hij als topsporter ook de vruchten van.


Woensdag 19 juli begon het WK voor de degen schermer. Bas Verwijlen stelde zelf geen hoog doel. ‘’Het afgelopen half jaar heb ik weinig geschermd en vooral tijd gestoken in het zoeken naar sponsors en heb ik veel tijd gestoken in mijn werk bij de politie.’’ Als doel stelde Bas een top 64 halen. Voor iemand met zijn CV geen in het oog springend resultaat. ‘’Iedereen denkt dat ik wel even een medaille haal, maar dat is gewoon echt niet zo, zeker niet met deze voorbereiding.’’ Maar Bas Verwijlen voelde zich tijdens de voorrondes goed en dat bleek uit zijn resultaat. Doordat hij alle partijen overtuigend won plaatste hij zich direct voor de finale dag.


Op zaterdag 22 juli vond die finale dag plaats. De eerste tegenstander van Bas was de Zweed Kase. Een partij die lastiger bleek dan gedacht. Voordat Bas Verwijlen het besefte stond hij 2-9 achter. Door aanwijzingen van zijn vader en coach, Roel Verwijlen, kon Bas de achterstand ombuigen tot een 12-9 voorsprong om uiteindelijk met 15-12 te winnen. ‘’Mijn pa zei dat ik 100% moest gaan, en niet 98%. Ik wist dat ik steeds net iets te kort kwam en dat mijn tegenstander daardoor steeds de treffer maakte. Ik wist dat het alles of niets werd. En ik merkte dat hoe meer treffers ik maakte hoe meer mijn tegenstander begon te twijfelen.’’ Bas merkt dat hij mentaal sterker is geworden en daardoor beter kan schakelen in zijn wedstrijden en de juiste beslissingen kan nemen wanneer het nodig is. Dit komt mede door zijn werk én hij traint zijn mentale kracht door neurotraining.


Voor een plaats bij de beste 16 moest Bas Verwijlen het opnemen tegen de nummer 3 van de wereld; de Koreaan Park. ‘’Park is een goede schermer. Anders ben je natuurlijk geen nummer 3 van de wereld. Maar ik had wel vertrouwen in deze partij want ik weet dat Koreanen mij liggen. Ik weet van Park dat hij graag passief schermt en het wil laten aankomen op de laatste minuut. Fysiek was ik niet sterk, maar mentaal wel dus ik vond dat ook wel fijn; laat hem maar komen.’’ Bas had van te voren een tactiek uitgestippeld met Roel Verwijlen en die bleek na een lange spannende partij te werken. Nadat er in de derde set passiviteit werd toegekend werd er overgegaan naar de verlenging. De Koreaan had prioriteit en bij een gelijk spel zou de Koreaan winnen. ‘’Voor mij maakt het niet uit wie prioriteit heeft, je wilt toch die treffers maken en ik wist dat het een intensieve minuut zou worden.’’ Na een halve minuut viel er een treffer, maar wel aan de verkeerde kant. Het werd 5-6 voor de Koreaan. ‘’Toen wist ik dat ik hem naar de achterlijn moest drukken en daar mijn aanval moest maken.’’ Dat lukte een aantal keer en Bas stond voor. Park moest wel aanvallen en daar maakte Bas Verwijlen dankbaar gebruik van. Hij koos zijn moment en maakte keer op keer een tegenaanval. Met nog drie seconden op de klok staakte de Koreaan de aanvallen en gaf zich met 12-8 gewonnen.


De volgende tegenstander, de Italiaan Pizzo, was de hele dag al op stoom. Bas Verwijlen reflecteerde: ‘’Het was een erg rommelige partij. Niemand kon die dag vat op hem krijgen.’’ De Italiaan vloog er meerdere malen in en Bas Verwijlen had daar geen antwoord op. ‘’Die actie heeft hij geperfectioneerd. IJzer nemen is bijna onmogelijk. En als je voor de dubbel gaat dat heeft hij je net wat eerder.’’ Bas Verwijlen had geen antwoord op de latere wereldkampioen. De partij eindigde in 15-10.


Bas kijkt tevreden terug op het WK. ‘’Ik heb een top 16 geschermd zonder goede voorbereiding. Er was veel support van vrienden, familie én de Italianen en Italiaanse trainer die mee waren gekomen.’’ Verder kreeg Bas veel felicitaties van clubgenoten en thuisblijvers die via de live stream hadden meegekeken.


Hoewel Bas niet meer schermt op het WK is hij er nog wel mee bezig. Vandaag is hij te gast als commentator op Eurosport 2 van 16:00-20:10 uur. En morgen van 15:45-19:30 uur. Bas is blij met de aandacht voor het schermen. Op zijn social media staan regelmatig filmpjes waarin Bas een inkijkje geeft in zijn leven als topsporter. In een videoreeks van VNDG van de Telegraaf Media Groep zijn 10 afleveringen ’Achter de schermen met Bas Verwijlen’ te vinden. Daarin laat Bas zijn voorbereiding zien en zijn komt ook zijn neurotraining aan bod.