Beste lezer,

de scheidsrechterscommissie is een aantal wedstrijden aanwezig geweest dit seizoen en hier vielen een aantal punten op met betrekking tot de kledingvoorschriften voor de schermer. Een algemene opmerking is dat de juiste kledingvoorschriften voor de schermer in het materiaalreglement staan. De specifieke aandachtspunten worden nu besproken.

Zo zien we bijvoorbeeld nog handschoenen met een opening waar de kabel doorheen komt bij het klittenband. Dit is echter niet meer toegestaan en de handschoen dient gesloten te zijn.

Ook zien we zo nu en dan nog een linkshandige broek bij een rechtshandige schermer en vice versa. De ritssluiting van de broek zit dan zo dat er de mogelijkheid ontstaat dat de andere schermer erin kan steken. Zorg er daarom voor dat je de juiste broek aan hebt.

Bij floret gaat het om de elektrische keellap. Deze is in sommige gevallen op het masker geplakt (wat in principe acceptabel is). Echter, wanneer deze niet goed is geplakt, laat deze los en/of krult de keellap om. Dit ontneemt de tegenstander de mogelijkheid om een treffer te maken op de keellap. Een advies is dan ook om ervoor te zorgen dat de keellap goed vastgezet is, bijvoorbeeld door naald en draad te gebruiken om deze goed vast te zetten.

Daarnaast is de elastische maskerkabel ('telefoonsnoer') niet meer toegestaan.

Waarom communiceert de scheidsrechterscommissie dit?
Scheidsrechters zetten zich in om iedereen een zo’n eerlijk en veilig mogelijke wedstrijd te bieden. Hierbij dienen wij toe te zien op de regels die zijn opgesteld. Wij willen niemand teleurstellen of de mogelijkheid ontnemen om te kunnen meedoen aan een toernooi. Hoe vervelend is het dat, wanneer je bij een toernooi aankomt, de spullen niet op orde zijn en er geen mogelijkheid is om spullen aan te schaffen? Wees daarom goed voorbereid, zodat het voor iedereen leuk blijft om mee te doen aan wedstrijden. 

Namens de scheidsrechterscommissie,

Béla Roesink
Voorzitter K.N.A.S. scheidsrechterscommissie