Door Remko Koster

De kwalificatie periode voor de Olympische Spelen loopt van begin april 2019 tot begin april 2020. Verschillende Nederlandse topschermers proberen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen, maar op dit moment liggen de beste kansen bij heren degen, waar Bas Verwijlen er goed voor staat, met Tristan Tulen niet ver daarachter.

Uitgangspunt van de kwalificatie is dat 8 teams zich kwalificeren voor het team event en dat die landen dan ook 3 schermers mogen inzetten op het individuele toernooi. De top-4 van de kwalificatielijst équipes (bij degen mannen op dit moment Frankrijk, Zwitserland, Oekraïne en Italië) plaatsen zich. Daarna plaatsen zich het beste Europese, Panamerikaanse, Aziatische en Afrikaanse land, mits ze ook in de top 16 staan (dus plaatsen 5-16). Bij degen mannen is dat op dit moment Rusland voor Europa.
 

Het Nederlandse heren degen team staat op de 22e plaats op de wereldranking. Het heren floret team staat op de 26e plaats. Kwalificatie via deze route is daardoor onwaarschijnlijk voor Nederland.

De overige plaatsen op het individuele toernooi worden vastgesteld via een geschoonde individuele ranglijst begin april 2020. Alle schermers van landen die zich voor het équipe hebben geplaatst worden van de ranglijst gehaald en per land blijft alleen de hoogst gepositioneerde schermer staan. Voor Europa mogen de twee best geklasseerde schermers uit de regio vervolgens gaan.

Op dit moment staat Bas Verwijlen op een van deze kwalificatie posities en staat Tristan Tulen er niet ver vandaan. Er kan maar 1 Nederlandse degenschermer zich plaatsen via de individuele route. Door de afhankelijkheid van welke landen zich plaatsen voor de equipe wedstrijd voor de geschoonde ranglijst kan alles nog op het laatste moment veranderen en zal het waarschijnlijk tot het laatste toernooi erg spannend blijven.

Tenslotte is er nog een derde route voor kwalificatie, namelijk door het Europese zone kwalificatie toernooi te winnen in Madrid in de maand april. Europese landen die nog geen geplaatste schermer hebben voor de Spelen (door équipe of geschoonde ranglijst) mogen 1 schermer per event naar dit toernooi sturen waar alleen de winnaar zich voor de Spelen plaatst.

Daarnaast heeft NOC*NSF nog additionele kwalificatie-eisen gesteld voor de individuele plaatsing van schermers. Ze vereisen een top-14 plaats op de wereldranglijst op het eind van de kwalificatieperiode. Op dit moment voldoet alleen Bas Verwijlen aan deze eis.

Ben je inmiddels de draad kwijt en heb je geen idee meer hoe de spannende race naar Tokyo te volgen? De beste manier is om het Facebook account van David Baker te volgen: Fencing - Qualification for Tokyo 2020 Olympics. Daarnaast kun je zijn podcast ‘Tokyo 2020 Fencing Podcast’ luisteren waarin hij je samen met FIE commentator Karim Bashir bijpraat over de Road to Tokyo.

David Baker is een Australische internationale scheidsrechter die na ieder toernooi een update plaatst van de race naar Tokyo. Hierboven stond al zijn overzicht voor de teamranglijsten, en hieronder vind je de geschoonde individuele ranglijsten voor heren degen. Dit zijn de rankings voor équipes en individuele plaatsen vanaf de start van de kwalificatieperiode.

Jullie kunnen ook op de FIE site kijken bij ranking (Athletes and rankings) en dan bijv epee/senior/ind/men kiezen: daar vind je de reguliere wereldranglijst met alle toernooien in het afgelopen jaar, dus niet alleen toernooien van de kwalificatieperiode.  De normale ranglijst is bepalend voor de seeding in de komende toernooien en blijft daardoor wel van belang. Bas staat op dit moment 14e op de FIE ranking en heeft een voordeel dat hij als lid van top-16 direct geplaatst is voor de laatste 64 bij world cups en grand prix’s. Tristan staat op dit moment 31e op deze FIE ranking, maar is 17e op de Tokyo ranglijst. Bij floret mannen is Daniel Giacon 57e op de FIE ranking (49e op de kwalificatieranglijst) en bij dames floret is Eline Rentier 102e op de wereldranglijst, terwijl Kellly Boone de beste dame op degen is met de 111e plaats.

Op de kwalificatie ranglijst kun je zien dat op dit moment Bas Verwijlen de tweede Europeaan is op de geschoonde ranglijst. Zijn grootste concurrenten zijn Tristan Tulen, Freilich (Israel), Pereiro (Spanje) en Zawrotiniak (Polen). Daarnaast is het van groot belang voor de kansen van de twee Nederlandse schermers dat de Europese landen het goed blijven doen en de complete top-4 van de équipe ranking blijven bezetten. Het zou ook helpen als Egypte wegzakt uit de top-16 waardoor er een kans zou zijn dat er nog een Europees land zou mogen gaan naar het équipe toernooi.

Blijf onze Nederlandse schermers volgen en steunen in hun strijd om zich te kwalificeren voor Tokyo. De meeste toernooien zijn te volgen op Youtube, volg voor informatie en links de Facebook accounts van de KNAS en Nederlands Schermnieuws.

Succes Bas, Tristan en alle andere Nederlandse schermers!