Nu het er naar uit ziet dat we in september weer met wedstrijden kunnen gaan beginnen komen ook de wijzigingen die al even in de pen zaten aan bod.

Dubbele maskerbevestiging vanaf 1 september verplicht

Vanaf 1 september dienen we allemaal dubbele maskerbevestiging te hebben als we aan wedstrijden willen meedoen. Dit had eigenlijk al veel eerder moeten worden ingevoerd, maar werd eerst uitgesteld om iedereen een kans te geven om zijn of haar masker aan te passen. Daarna kwam alles stil te liggen vanwege de Covid-19 pandemie.  De regel wordt voor alle leeftijdsgroepen doorgevoerd.

Transparante stekkers en maraging kling voor sabel nog niet ingevoerd voor nationale wedstrijden

Andere wijzigingen worden (nog) niet doorgevoerd. Op nationale wedstrijden zijn de transparante file de corps stekkers niet verplicht. Omdat de nieuwe fils de corps allemaal aan de regels horen te voldoen laten we de oude fils de corps rustig uitsterven.

Op sabel is het binnen Nederland niet nodig om maraging klingen te gebruiken. De S2000 is een goede kling en wij gaan hem voorlopig niet vervangen door de aanzienlijk duurdere maraging kling.

Voor zowel fil de corps als sabelkling geldt dat ze wel verplicht zijn bij de officiele EFC en FIE wedstrijden.

Wij zullen proberen er achter te komen wat de buurlanden voor regels hanteren, omdat sommigen mogelijk wel stekkers of klingen conform de FIE regels invoeren. Wie dit toevallig weet kan het vast op de FB site zetten of als commentaar op de KNAS website. In zijn algemeenheid is het denk ik geen slecht idee om wanneer men in het buitenland aan welke wedstrijd dan ook deelneemt gewoon de uitrusting aan de FIE norm aan te passen. Daarmee kom je nooit voor verrassingen te staan.

Hartelijke groet,

Bert van de Flier
Secretaris