In het weekend van 29-31 januari was er een online IWAS seminar dat door Jon Moss (USA) en Carol Anzolin (BRA) gegeven werd. In drie avonden werd er een uitgebreide introductie tot het rolstoelschermen voor scheidsrechters gegeven. In deze introductie is ingegaan op de algemene regels die specifiek gelden bij het rolstoelschermen en is er gediscussieerd over video’s op alle drie de wapens.

Namens Nederland hebben Mees de Vries en Remco Middelveld deelgenomen aan het IWAS seminar. Het is hen opgevallen de acties op alle wapens in grote lijnen vergelijkbaar zijn met FIE schermen, maar dat de zittende schermers allen over “sabelsnelheid” beschikken. Grote verschillen zijn er in de verschillende categorieën (A, B of C) waarin de schermers worden ingedeeld op basis van hun beweegvermogen. Ook werden de controles voor alle bijzondere soorten materiaal besproken, maar gelukkig beperkt dat werk voor de scheidsrechters zich hoofdzakelijk tot het controleren van keuringskenmerken. Enigszins komisch werd er door een van de IWAS scheidsrechters gezucht: “It’s a lot of stickers”.

Mocht je interesse hebben om ook eens deel te nemen aan een online seminar voor scheidsrechters (EFC, FIE of IWAS), laat dit dan weten aan scheidsrechters@knas.nl en dan wordt je uitgenodigd wanneer er een nieuwe gelegenheid zich voordoet.