Kazan, 21 maart 2021

Dit weekend vindt in Kazan het laatste toernooi plaats waar punten te halen zijn voor plaatsing voor de Olympische Spelen in Tokio. Bas Verwijlen zette in dit toernooi een uitstekende prestatie neer met een plek in de top 8 en liet zien dat hij ondanks de door corona beperkte trainingsmogelijkheden in goede vorm was.

Vanwege zijn plaats op de wereldranglijst had Verwijlen zich direct geplaatst voor het hoofdtoernooi op zondag. Hij won achtereenvolgens van de Koreaan Segeon Ma (15-10), Japanner Koki Kano (15-12) en Jakub Jurka (Tsjechië, 15-11). In de kwartfinales was Ahmed Elsayed (Egypte) Verwijlen de baas (11-15).

Voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen is dinsdag met de team wedstrijden een belangrijke dag. Voor het schermen wegen de teamresultaten namelijk zwaarder dan de individuele resultaten. Eerst gaan de schermers uit de acht geplaatste teams, daarna worden pas de individuele plekken verdeeld. Voor de start van het teamtoernooi zijn bijna alle schermers boven Bas geplaatst via het team van hun land. Het is belangrijk dat dit zo blijft zodat Verwijlen zich kan plaatsen via één van twee individuele plekken die voor Europese schermers gereserveerd zijn.