Vandaag heeft KNAS secretaris Bert van de Flier een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen uit handen van de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, zijne excellentie Pieter de Gooijer. Dhr van de Flier is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats mede in aanwezigheid van de heer Dominique Breton, Honorair Consul te Brest, de heer Guy Pennec, burgemeester van Plourin-les-Morlaix en Leon Pijnappel, onze voorzitter.

Foto: Dominique Breton (Honorair Consul), Pieter de Gooijer (Ambassadeur), Bert van de Flier, Guy Pennec (Burgemeester van Plourin-les-Morlaix)


Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de schermsport, in Nederland en over de grenzen.

Sinds 1978 is dhr van de Flier actief als vrijwilliger binnen de KNAS. In de eerste jaren was hij lid en voorzitter van de Technische Commissie, waarna hij in 1981 als secretaris toetrad tot het bestuur. In de loop der jaren is hij ook (vice)voorzitter en penningmeester geweest. In 1995 trad hij terug uit het bestuur, maar sinds 2010 is hij weer secretaris van de KNAS.

Dhr van de Flier is ook actief in de internationale schermbond FIE en de Europese schermbond EFC, en in de International Fair Play Committee (CIFP). 

Sinds 1985 is dhr van de Flier actief in de FIE, onder andere als lid van de stemcommissie en de tuchtcommissie. Vanuit zijn positie bij de International Fair Play Committee is dhr van de Flier een voorvechter geweest van Fair Play in de schermsport. Dit leidde in 2017 tot de Fair Play commissie van de FIE, waarvan hij de eerste voorzitter werd.

Als voorzitter van de KNAS was de heer van de Flier betrokken bij de oprichting van EFC in 1991 en is er aansluitend 17 jaar bestuurslid geweest in verschillende functies.
Sinds 2012 is dhr van de Flier lid van CIFP, en sinds 2015 is hij hier penningmeester.

Door zijn inzet zijn verschillende kampioenschappen in Nederland georganiseerd: jeugd WK in 1985, jeugd EK in 1990 en de WK in 1995. Hij was de drijvende kracht achter de opwaardering van de Airborne Trophy en de Zoetermeerse Trophy tot wereldbekers. Dankzij dhr van de Flier was Nederland het tweede land waar een nationaal kampioenschap degen voor dames werd gehouden.

De heer van de Flier is erelid van de EFC (2009) en van de FIE (2013). In 2014 is hij opgenomen in de FIE Hall of Fame.

De aanvraag werd mede ondersteund door vertegenwoordigers van de FIE, EFC, NOC*NSF en vanuit Amerika tot Rusland. Dit is een bewijs dat het vrijwilligerswerk van Bert een grote impact heeft gehad.