EJK Novi Sad, 1 maart 2022

Op de avond voor de eerste dag van de equipe wedstrijden op het EK voor Junioren werd het duidelijk dat er een goede kans was dat het Nederlandse dames floret team, bestaande uit Elise Butin Bik, Ava Emanuel en Valerie Buijse, tegenover het Russische team zou komen te staan. De winnaar van Zweden (17) – Nederland (16) zou immers daarna Rusland (1) treffen Gezien de oproep van IOC en NOC*NSF om niet tegen Russische sporters te strijden heeft er uitgebreid overleg plaats gevonden tussen coaches, schermsters en bestuur.

De Nederlandse schermsters gaven aan ernstige bezwaren te hebben tegen het schermen tegen de Russen. Uiteindelijk is besloten om, samen met het Zweedse team, niet op te komen dagen voor de gezamenlijke ontmoeting. Daarna zijn ook alle andere teams, die tegen een Russisch team moesten schermen, niet bij de loper verschenen. Later op de dag hebben alle Russische teams zich teruggetrokken voordat de competitie ten einde was. Voor de tweede dag van de teamwedstrijden zijn de Russische teams geschrapt voor de aanvang van de wedstrijd.

We zijn heel trots op onze schermsters en hun coaches, Matthijs Rohlfs en Pascal Kenter. De schermers en schermsters van Europa hebben zich vandaag verenigd om Oekraïne te steunen en hun afkeur over de oorlog uit te spreken.