Koning Verwijlen en Kolobkov

Door: Ralf Groothuizen

De twee gezette Duitse vrouwen met broodje bockworst en mosterd zijn het erover eens. “Hij heeft onze man eruit gegooid, dus nu mag hij ook winnen van ons.” Op de eerste rij gaan twee degens de lucht in. Tussen de twee steekwapens is een Nederlandse vlag gespannen. De lichten dimmen. “Wij stellen u de halve finalisten voor”, galmt het door de Leipzig Arena.

Daar is hij. De onverslaanbaar geachte Rus Pavel Kolobkov. Drie keer wereldkampioen en beste strijder in het riddergevecht op de Olympische Spelen in 2000. Lange blonde warrige haren en een strakke kop.

Enkele seconden later. Een schermer in een wit schermtenue met een krullend gestylde mat in zijn nek betreedt het slagveld. Hij bestijgt de verhoogde speelmat en schudt De Rus zijn hand. “Erg sportief van de Hollander”, zeggen de dames met een mond vol bockworst tegen elkaar. Zijn naam, Bas Verwijlen. Strijder van Nederlandse bodem op weg naar een wereldtitel.

De heren van de Nederlandse floretploeg zoeken duimendraaiend een plaatsje in het publiek. Het Nederlandse vak schreeuwt: “Kom op Bas! Zet hem op!” Heel even overstemmen zij de zaal met de meegebrachte oranje fluitjes.

“En garde!”, besluit de scheidsrechter na het testen van de wapens en de groet aan elkaar en het publiek. De schermers nemen de gevechtshouding aan en een gevecht is begonnen.

4-1 in het voordeel van de Rus na ronde nummer 1. Leerling Bas luistert in de korte pauze aan het begin van de mat naar zijn meester, vader Roel. De Rus blijft alleen op de mat en kijkt zelfverzekerd voor zich uit. Maar de buit is nog niet binnen.

Bij het zevende punt van de Rus veren de Duitse vrouwen op uit hun klapstoeltjes. “Ow, wat een klassenpunt!” 7-3. Een handige veeg op de benen van de Hollander. Die zojuist getroffene last een moment van bezinning in. Een blik naar de aarde en een blik richting tegenstander, 7-4. Pauze.

Ridder Bas veegt het zweet van zijn voorhoofd en zet zijn masker op, wetende dat de race nog niet gelopen is en dat de degens nog zeker drie minuten gekruist zullen worden. 7-5, het Nederlandse vak grijpt weer naar de Oranje fluitjes. Er ligt iets moois in het verschiet.

Dan is het de Rus genoeg. Hij gaat in de aanval en loopt uit tot 10-6. “Kans verkeken”, beweren de Duitse dames. Maar dan begaat Kolobkov een beginnersfout. Hij vergeet zijn degen recht te strijken. Onverstandig, want de scheidsrechter ziet het en bestraft het. Een bonuspunt voor Verwijlen. Dat geeft hem de broodnodige moed. 10-7, 10-8 en 10-9. De Russische fans gaan eindelijk achter hun strijder staan, maar zonder goed gevolg. Met nog 1.49 op de klok komt Verwijlen eindelijk gelijk. Hij rukt zijn masker af en brult met gebalde vuist richting het Nederlandse kamp.

De 10-10 haalt het einde van de derde ronde die vanaf de gelijke stand in het teken stond van wachten op het eindsignaal. Erop of eronder in de allesbeslissende knock-out ronde. Strijder Verwijlen valt aan en verliest. “Het duurt nog even en dan is hij net zo goed als de Rus. Die is dan veel te oud”, zegt de rondste van de Duitse dames. Ze staat op, veegt haar mond af met het servet en gooit de prop in de prullenbak.

Een uur later, na de overwinning op Fransman Jeannet mag de Rus zich tot Keizer Kolobkov laten kronen. 15-14.

Lees meer over de zegegang van Bas: http://www.sport.nl/