Bourges (02/03/200) - Op de tweede dag voor de delegatie in Bourges begon het toernooi eigenlijk pas echt. Voor Nederland nam Arno Bargerbos deel aan het heren degentoernooi en kwamen er maar liefst vier dames in actie bij de dames floret.

Voor Nederland begon het toernooi vroeg met Arno Bargerbos. Hij kwam uit op het onderdeel degen individueel. Na een moeizame start in de poule met verliespartijen tegen een Pool, een Spanjaard en een Wit-Rus, wist Bargerbos zich dankzij drie overwinningen toch nog te plaatsen voor de eliminatieronde.

Daarin kwam hij uit tegen de lager geplaatste Zwitser Phillipe Oberson. Toen Bargerbos vroeg in de partij met 2-0 voorkwam beet zijn tegenstander agressief van zich af. De Zwitser werd hiervoor weliswaar bestraft met twee rode kaarten, maar wist toch op voorsprong te komen. Deze gaf hij niet meer weg en de partij eindigde voor Bargerbos in een 11-15 verlies, waarmee zijn kampioenschap eindigde op de 73e plaats.

“Mijn tegenstander speelde heel agressief”, legde Bargerbos later uit, “eigenlijk deed hij elke keer hetzelfde – ik had daar op moeten reageren. Toen ik dat doorkreeg was het eigenlijk al te laat.”

Toch kon Bargerbos ook tevreden zijn over zijn prestatie: “Als ik naar het deelnemersveld kijk moet ik gewoon tevreden zijn. Maar als ik puur naar de punten kijk heb ik toch het gevoel dat er meer ingezeten had.”

Ook bij de vrouwen had Nederland ijzers in het vuur. Iman Kulhanek, Else Noë, Lola Tulen en Gabriella Ramdhan kwamen uit op het onderdeel floret. Tot ieders vreugde overleefden allen Nederlandse deelnemers de poulefase. Else Noë ging zonder een partij te winnen met de hakken over de sloot door naar de volgende ronde. Iman Kulhanek, wonend en trainend in Milaan, wist zelfs alle zes de partijen in de poule winnend af te sluiten.

In de eliminatieronde werd het voor de Nederlanders moeilijker. Lola Tulen veroor met 12-15 van de Oekraiense Madyar, Gabriella Ramdhan moest met 9-15 het veld ruimen tegen de Russische Alekseeva. Ondanks deze overtuigende nederlaag zijn de woorden van bonscoach Frans Posthuma zalvend: “Het is haar eerste titeltoernooi. De tegenstander was te sterk.”

Else Noë wist zichzelf in de eliminatieronde geweldig te herpakken van de lastige poule. Met 15-10 zette ze de Tsjechische Bimova aan de kant. Iman Kulhanek was op basis van haar prestaties in de poulefase een ronde vrijgesteld en schopte het daarmee dus net als Noë tot de laatste 32.

Helaas wist Noë in de volgende ronde niet opnieuw te verrassen. Al vroeg in de partij tegen de Hongaarse Lupkovicz keek ze tegen een achterstand aan en ondanks een aantal mooie scores wist ze het tij niet meer te keren. Met 9-15 kwam er een einde aan het toernooi voor de dappere Wageningse.

Voor Iman Kulhanek zat het er echter nog lang niet op. Via op het oog gemakkelijke overwinningen op de Franse Rouganne en de Hongaarse Biro plaatste ze zich voor de kwartfinale. Daar mocht ze aantreden tegen de heersend Europees kampioene Calissi. Een lastige opgave, maar Kulhanek wist de Italiaanse dit seizoen al eerder te verslaan. Voor de wedstrijd had ze er dan ook alle vertrouwen in: “Ik ken haar spel en ga voor een podiumplek”.

Helaas liep het ander. Calissi wist de zwakke plekken van Kulhanek goed bloot te leggen en bouwde snel een grote voorsprong op. Deze bleek zelfs voor Kulhanek niet te overbruggen. Met 9-15 was de wedstrijd al voor de derde bel beslist en Kulhanek zou het toernooi op basis van plaatsing uiteindelijk op de vijfde plek beëindigen. Toen Calissi aan het einde van de middag opnieuw Europees kampioene werd, zat Kulhanek alweer in de auto terug naar Milaan. See you in Belfast, Calissi!

Voor de twitter feed klik je hier.

Voor video's en foto's van het EK in Bourges, klik je hier.