Jenny Vandervoodt – Siebrands

Weduwe van Maître Jean Vandervoodt

 

Meer dan 50 jaar was schermzaal Vandervoodt een begrip in Rotterdam. Jenny Vandervoodt heeft haar man maître Jean Vandervoodt jarenlang geassisteerd bij het lesgeven, zij was zeer geliefd bij de leerlingen. Daarnaast maakte zij samen met haar schoonmoeder ‘de oude mevrouw Vandervoodt’ schermkleding en had de zorg voor twee kinderen. Het was hard werken in die tijd, naast het lesgeven monteerde Jean zelf schermwapens en maskers die in de gehele Benelux verkocht werden. Er werd zes dagen in de week lesgegeven en op zondag waren er vaak wedstrijden.

Schermzaal Vandervoodt heeft meer dan 24 Nederlandse kampioenen op floret en degen voortgebracht.

Jenny zelf werd in 1952 tweede op het Nederlands kampioenschap floret en in 1954 Belgisch kampioen floret (door haar huwelijk had ze ook een Belgisch paspoort).

In de jaren 90 werd de schermzaal overgenomen door maître Jerzy Wezowski uit Antwerpen en daarna door Chakib Zaïr en omgedoopt in Schermacademie Zaïr.

Jenny Vandervoodt bleef gedurende haar hele leven belangstelling houden voor de schermsport. Bij de laatste Nederlandse Kampioenschappen in 2015 in Rotterdam is ze nog met veel plezier aanwezig geweest en genoot ze ook van de oud coryfeeën die zij daar heeft ontmoet.

Jenny Vandervoodt is op 19 december 2015 in Rotterdam overleden op 93 jarige leeftijd.

 

                                                               0ud-leerling Ton Langeweg

 

Op 19 december is Jennie Vandervoodt op 93 jarige leeftijd overleden.
Jennie Vandervoodt was weduwe van maître Jean Vandervoodt.
Zelf is ze in 1954 kampioen van België geweest op het wapen floret.
Zij is altijd betrokken gebleven bij de schermsport en kwam tot voor kort af en toe nog langs bij onze schermzaal.
Wij zullen haar missen.

Namens schermacademie Zair,
Chakib Zair

Ik schrok van het nieuws dat mij bereikte via Chakib Zaïr en Ton Langeweg. Ik ben, nu zo'n 30 jaar geleden, mijn eerste floret gaan kopen aan de Heemraadsingel in Rotterdam. De zorg waarmee Jean en Jennie Vandervoodt mij als klein jongetje wegwijs maakten in het materiaal zal er zeker toe hebben bijgedragen dat ik nu nog steeds in het schermen actief ben. Ik vond het geweldig om haar bij de laatste NK te zien en te spreken. Ik wens de nabestaanden sterkte met dit verlies. 

- Teun Plantinga