Helaas stel ik alle leden van de KNAS en van de NAS hiermede op de hoogte van het droevige bericht dat mijn Maître en Mentor, Maître C.A.F. van der Valk, Erevoorzitter van de NAS, vanmorgen om 08.00 uur in Alkmaar is overleden.

Maître C.A.F. van der Valk overleden

De schermleraar Maître Cor van der Valk is op 1 februari 2016 in Alkmaar overleden. Binnen de Nederlandse schermwereld was Cor van der Valk vanaf het begin van zijn carrière een zeer inspirerende, creatieve en vormgevende persoonlijkheid. Na de start van zijn eigen schermschool op der Nieuwe Gracht in Haarlem in Mei 1955, nog voordat hij zijn opleiding aan het CIOS in Overveen had afgesloten, ontwikkelde zijn club "zaal van der Valk" spoedig tot één van de topadressen in Nederland. Bij de jaarlijkse huldigingen van nationale kampioenen van de gemeente Haarlem waren steevast leerlingen van Cor van der Valk onder de titelhouders.

Een kleine selectie van nationale kampioenen op senioren niveau waren Yvonne Boomgaard-Thiry, Jeroen Giltay, Lenie Kokkes-Hanepen, Ronald Landsmeer, Walter Janssen en Rorik Janssen. Zij vertegenwoordigden Maître van der Valk voor zijn eigen schermschool "zaal van der Valk" en vanaf ca. 1971 voor de Kennemer Schermvereniging "KSV de Valkeniers", die werd opgericht nadat veranderingen in de structuren in de Nederlandse sport dit verlangden.

Veel meer nog kon Maître van der Valk bijdragen tot de ontwikkeling van de schermsport in Nederland door zijn functie als docent aan het CIOS in Overveen, die hij reeds spoedig mocht overnemen van zijn eigen oudleraar Maître Abrahams. Via de specialisatie schermen aan het CIOS werden voor de Nederlandse schermbond KNAS en voor de Nederlandse Akademie van Schermleraren (NAS) tot 1982 talloze trainers enthousiast gemaakt en gewonnen voor de schermsport. De CIOS-lessen voor het schermen en ook voor het boxen werden grotendeels in de schermzaal aan de Nieuwe Gracht gehouden. Toen in 1982 het besluit genomen werd, het curriculum van het CIOS te veranderen, duurde het tot 2010 totdat er door de KNAS en de NAS weer een gestructureerde opleiding voor trainers werd opgezet. Lange jaren was Cor van der Valk voorzitter van de NAS (beroepsvereniging voor schermleraren), tot heden ook zijn Ere-Voorzitter.

Bijna alle Maîtres d'Escrime die Nederland kent bezochten deze opleiding en gingen door de handen van Cor van der Valk, zo ook de latere bondscoaches Roel Verwijlen en Rorik Janssen, de directeur van het universitair sportcentrum in Amsterdam, Jan Snellen en Jeroen Divendal, oprichter en trainer van de schermvereniging HollandSchermen met dependeces in Alkmaar en Haarlem.

Zelf was Cor van der Valk in de 70-er jaren bondscoach dames floret in Nederland. Als actieve schermer won hij als lid van het sabel team, samen met de Maîtres Rudi Oudijk en Bram Monshouwer, zilver bij het wereldkampioenschap voor schermleraren in London (1970).

De schermleraar van "Floris"

Een tweede werkgebied vond Maître van der Valk aan de toneelschool in Amsterdam. Hier onderwees hij in toneelsschermen bijvoorbeeld Hollywoodster Rutger Hauer, die in het begin van de jaren zestig reeds als 14 jarige bij Cor van der Valk in Haarlem de eerste schermlessen geabsolveerd had. Het toeval wilde dat Rutger Hauer en Cor van der Valk onder regisseur Paul Verhoeven opnieuw konden samenwerken toen de Nederlandse televisie serie "Floris" werden gelanceerd. Alle vecht- en duelscenes, tot en met de complete riddertoernooien in deze uiterst populaire serie, warmee het duo Verhoeven/Hauer de doorbraak lukte, werden door Maître Cor van der Valk ingestudeerd.

Ook andere bekende toneel- en filmproducties werden door hem begeleid zoals bijvoorbeeld Cyrano de Bergerac met Ko van Dijk.

Aan de toneelschool bracht Cor van der Valk het tot conrector, een functie die hij tot zijn pensioen bekleedde. De laatste jaren woonde en leefde Cor van der Valk in zijn huis in Heiloo. Vanmorgen is hij in het bijzijn van zijn geliefde familieleden in het hospice in Alkmaar rustig ingeslapen. Hij werd 85 jaar oud.

Op de foto: links Maître van der Valk tijdens het nationaal kampioenschap voor schermleraren in de oude zaal Ter Weer, toen nog o.l.v. Maître Jan Snellen in Den Haag - 1983

 

 

Tot groot verdriet hoorde ik vanmorgen dat mijn schermleraar Van der Valk is overleden. Bij deze wens ik alle familie en oud leerlingen veel sterkte toe.

Als CIOS student is het Maitre van der Valk die mij motiveerde om de specialisatie schermen te kiezen. Met veel inzet van Maitre Van der Valk kon ik worden wie ik nu ben als schermleraar. Ik heb dan ook altijd veel bewondering gehad voor zijn kennis en kundigheid en probeer deze kennis en vaardigheid door te geven aan de toekomstige schermleraren van Nederland. Ik ben trots dat ik een van zijn vele pupillen ben die Nederland rijk is aan schermleraren.

 

Matre Georges Derop

voorzitter NAS

Maître Georges Derop

Schermleraar/Kunstschilder

Dank aan Rorik voor zijn mooie woorden ter herinnering aan een gewaardeerde maître, coach en oudere vriend.

Gert-Jan Bunck