Op de dag dat Bas Verwijlen schermt op de OS, besteedt ook het Financieel Dagblad aandacht aan hem en de schermsport. Het kan niet anders dan dat Nederland nu bij 'schermen', niet alleen aan hekwerk denkt.

 

FD, Rob Ursem, Amsterdam

Dankzij sportbonden en een sponsor kan degenschermer Bas Verwijlen op de Olympische Spelen de strijd aan met de wereldtop.

Tussen duurbetaalde profs als de Amerikaanse basketballers en de tennissers lopen op de Olympische Spelen nog echte amateurs rond, zoals de Nederlandse degenschermer Bas Verwijlen (29). Hoewel, echte amateur. Ook hij wordt financieel ondersteund door sportorganisatie NOC-NSF, schermbond Knas en sponsor Leon Paul, een Engelse fabrikant van schermmateriaal.

Die stellen hem in staat om wekelijks meer dan twintig uur te trainen en om de top 12-toernooien af te reizen. Daar verzamelde hij genoeg punten om zich als enige Nederlandse schermer te kwalificeren voor de Spelen.

Een beginnend schermer is €200 tot 300 kwijt aan een uitrusting: wapen, broek, vest en masker. Een wedstrijduitrusting voor een volwassene kost rond de 1000. Veel verenigingen stellen hun leden gratis materiaal ter beschikking. Pas als een schermer aan wedstrijden gaat deelnemen koopt hij of zij een uitrusting.

Het duurste deel daarvan is het wapen. Dat bestaat uit verschillende onderdelen. Bas Verwijlen combineert Frans staal met een Duitse kling. De wapens en de onderdelen zijn alleen in drie gespecialiseerde winkels te koop.

In de schermsport zijn over het algemeen ouders de grootste sponsors. Zij stellen hun kinderen in staat om binnen maar ook buiten Europa toernooien te spelen. Ook Verwijlen is door zijn ouders ondersteund. Nog steeds is zijn vader zijn coach.

Schermbond Knas steunt een jonge speler zodra is bewezen dat deze talent heeft. Met het spelen van toernooien zijn punten te vergaren voor de ranglijst van de Federation Internationale d’Escrime, de internationale schermbond. De eerste 32 op die lijst mogen naar de Olympische Spelen. Bas Verwijlen staat derde. Een niet geringe prestatie: Nederland telt slechts 2700 bij de Knas geregistreerde spelers. Ter vergelijking: een groot schermland als Frankrijk telt 70.000 leden. Daar is schermen een populaire sport die bij een Europees kampioenschap achtduizend mensen naar de tribunes trekt. Toch staan ook in Frankrijk de sponsors niet in de rij voor schermers. De sport is niet mediageniek doordat de gelaatsuitdrukking van de schermer verborgen gaat achter een masker.

Behalve door de bond en zijn sponsor wordt Verwijlen ondersteund door sportorganisatie NOC-NSF. Zo kan hij in Londen terecht in het High Performance Centre, een trainingsfaciliteit waar speciaal voor hem een veertien meter lange schermloper (baan waarop de schermers strijden) is aangelegd.

Verwijlen was de afgelopen weken veel te zien in spotjes van uitzendbureau Randstad, een van de sponsors van NOC-NSF. Hij heeft de schermsport om het populair te zeggen op de kaart gezet. En daarvan profiteren andere schermers. Onlangs schreef Sera Palings, een jong schermtalent, een brief naar schoenontwerper Fred de la Bretoniere, een schermliefhebber. Hij kon de brief waarderen en beloonde Palings met een sponsorcontract. Het is dus niet uitgesloten dat in 2016 een Nederlandse schermster op de Spelen zal debuteren.