E.A. van Nieuwenhuizen

 

Eugenius Antonius van Nieuwenhuizen werd geboren op 3 september 1879 in Den Haag. Hij is de eerste schermer die voor Nederland uitkomt op die vreemde Olympische Spelen in Parijs. Hoe hij in Parijs geraakte is onduidelijk. We moeten in het achterhoofd houden dat er geen Nederlands Olympisch Comité bestond, geen KNAS, geen uitzendingsbeleid, geen kwalificatiecriteria en zelfs, nog net, geen K.O.O.S. (Koninklijke Onder-Officieren Schermbond). Het boek ‘100 jaar Militair Schermen’, verschenen in mei 1997 bij het gelijktijdig vallende honderdjarige jubileum van de K.O.S. (Koninklijke Officiersschermbond) en de fusie van KOS en KOOS tot KMSV, vermeldt een lijst van alle militairen die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen. Van Nieuwenhuizen wordt daarin niet genoemd. Omdat de Spelen van Parijs zo lang duurden en de organisatie zo losjes was, is het lang onbekend gebleven dat Van Nieuwenhuizen heeft geschermd op het onderdeel ‘Degen Professioneel”. Hij schermde in poule A en bereikte een klassering ‘tussen 3 en 6’ waarmee hij in de eerste ronde bleef steken. Zijn eindklassering wordt gegeven als ‘place 19-54’. Meer weten we nu nog niet van zijn deelname.

Wel weten we dat hij als onder-officier schermleraar in het leger was en dat hij in 1909 lid was van de technische commissie van de KOOS. In de foto hieronder zien we hem in illuster gezelschap: staand tweede van links schermmeester Van Pareren, vierde van links schermmeester Verheijen. Deze twee maîtres waren jaren lang de stuwende kracht achter het schermen op de KMA. Ooit schermden onder hun leiding tegelijkertijd Doorman, Van Rossem, Hubert van Blyenburgh en Arie de Jong in de schermzaal in Het Kasteel van Breda.

Over Anton van Nieuwenhuizen weten we nu nog weinig, maar dat gaat veranderen; daar ben ik zeker van. Hij overleed op 16 januari 1957 in Den Haag.