Het equipe dames degen bestaat uit Carmel Tulen, Kayli Hensen en Kelly Boone en zal in Montreux zowel individueel als in teamverband in actie komen. Wij spraken in de laatste dagen van voorbereiding met een schermer die bekend staat om haar doorzettingsvermogen; iemand die het afgelopen seizoen ook al de nodige resultaten heeft laten zien. Want wat weet Nederland eigenlijk over Kelly Boone?

UPDATE 06-06-16.35: het individuele toernooi is voor de Nederlandse dames degen ten einde. Carmel Tulen en Kayli Hensen weten zich met resp. 1 en 0 winstpartijen helaas niet te plaatsen voor het tableau van 64. Kelly weet in de voorronde 2 partijen te winnen en verliest op het tableau van Irina Embrich met 7-15. Einresultaat: plaats 46 voor Kelly Boone, Kayli Hensen wordt 64e en Carmel Tulen 76e.

Kelly komt dit EK voor Nederland uit op het wapen degen en traint onder leiding van bondscoach Gabor Salamon bij SC Den Bosch. We vragen Kelly wat haar een goede schermer maakt: 'ik denk toch mijn wedstrijdmentaliteit. Op de loper sta ik er wel altijd om te winnen en geef niet snel op. Ook niet bij achterstand. Er gaat in een partij op een gegeven moment een knop om en dan pas ik bijvoorbeeld ook mijn schermstijl aan." Met een sterk concurrentieveld bij de dames traint Kelly intensief om de acties die in een training aan bod komen ook constant te kunnen uitvoeren in de partij. In de voorbereiding op Montreux waren de weken gevuld met een vol programma. Wekelijks vier blokken van individuele lessen overdag en 's avonds sparren op de club. Tot welke resultaten heeft dit ambitieuze programma al geleid? "Een goed kwalificatieproces voor de EK was absoluut een doelstelling voor mij dit seizoen. Vorig jaar was het met een tekort van 200 punten net niet gelukt. Dit jaar heb ik in Parijs de top 8 gehaald door te winnen van een goede Franse (Mallo) en daarmee 900 punten verdiend. Dat is een resultaat waar ik voor dit seizoen ook wel het meest trots op ben."

De sfeer in de delegatie omschrijft Kelly als goed. "Schermen is een individuele sport, maar in een delegatie ben je ook onderdeel van het team. Nederland is in Europees verband ook een relatief klein schermland. Je ziet dat de prestaties met het equipe er nu langzaamaan beginnen te komen. Het U23 toernooi in Vincenza is daar een voorbeeld van. Het is fijn dat we nu in Montreux er ook met een team staan. Wanneer we de eerste partij winnen dan kunnen we het toernooi ook goed uitschermen."
Voor een wedstrijdschermer staat de voorbereiding op een internationaal titeltoernooi ook in het teken van het trainen op specifieke acties en het werken aan zwakke punten. Hoe verloopt dat proces? "Ik heb samen met Gabor vooral gefocust op het verder uitbouwen van mijn sterke punten. Het maken van een goede voorsteek, contre attacque en het maken van schijnacties. Gabor verbreed meer mijn repetoire dan dat we specifiek focussen op zwakke plekken. Ik oefen zoveel mogelijk acties zodat ik straks op de loper de juiste keuze kan maken. Iedere tegenstander is anders: wanneer jouw stijl niet werkt moet je kunnen schakelen."

Wanneer we Kelly vragen naar de sportieve doelen voor komend seizoen is het antwoord duidelijk: "de laatste 64 halen op een wereldbeker. En een goed resultaat neerzetten op het (laatste) kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen, eind mei 2016. Hier is een ticket te verdienen naar de OS. Voor het EK in Montreux heb ik geen specifieke verwachtingen. Maar als ik het hoofd koel kan houden en zonder druk de poule in ga kan ik verder komen. Deelnemen is een ervaring op zich, maar de beste 32 halen zou fantastisch zijn. Maar met een plek bij de beste 64 ben ik ook tevreden."

Over het behalen van de top heeft Kelly nog wel een tip voor de aankomende generatie schermers. "Je moet nooit opgeven. Dat klinkt simpel, maar ik heb veel schermers om mij heen gezien die dan op een gegeven moment wanneer ze zestien of zeventien zijn alsnog afhaken. Juist dan is het even een kwestie van doorzetten, maar daar heb je later alleen voordeel van. Ook is het hebben van sponsoren belangrijk. Ik wil dan ook graag mijn sponsor Edward Maloney van Everest Coatings bedanken voor de ondersteuning de afgelopen periode. En natuurlijk ook mijn ouders, Gabor mijn trainer en de fysio die zich ook erg inzet."

Morgen beginnen de voorrondes van de heren degen vanaf 10.00. De verrichtingen van Bas Verwijlen, Tristan Tulen en David van Nunen zijn te volgen via: http://www.fencingeuro2015.com/web/live-streaming/ (live-stream) en http://www.fencingworldwide.com/fr/competition/5429/overview/ (live-resultaten)