In de aanloop naar de eerste editie van de World Cup Rolstoelschermen (4 tot 6 juli in Stadskanaal, Groningen) spraken we met deelneemster Elke van Achterberg over het rolstoelschermen in Nederland en de voorbereiding op dit belangrijke toernooi.

Wat houdt een World Cup voor rolstoelschermers precies in?
Het is een World Cup voor rolstoelschermers onder de 23. Er kunnen dus ook punten verdiend worden voor de wereldranglijst junioren. Op het programma staan zowel floret als degen en er is ook een mixed teamwedstrijd op maandag 6 juli. Je ziet dat bij de jeugd het deelnemersveld vrij klein is, maar naarmate de bekendheid toeneemt hoop ik dat er ook meer deelnemers volgen.

Hoe heb je jezelf voorbereid op dit belangrijke toernooi?
De laatste weken heb ik heel hard getraind. Samen met mijn trainers Eyad Said, Roel Verwijlen en André van der Kuit. We hebben niet zozeer specifieke acties getraind maar meer de techniek. En natuurlijk heb ik ook veel gespard tijdens de training.

Hoe schat je jouw kansen in?
Mijn doel is om minimaal bij de beste drie te eindigen. Dat zal niet makkelijk zijn. Ik weet bijvoorbeeld dat er een goede Hongaarse meedoet; zij staat hoog op de wereldranglijst. Haar kom ik zeker tegen, want je schermt altijd tegen iedereen op een dergelijk toernooi.

Hoe ziet jouw schermcarriere er tot dusver uit?
Ik scherm nu ongeveer 2,5 jaar en ben al vrij snel wedstrijden gaan schermen. Mijn doel is om in 2020 deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Tokio. Daarvoor zal ik wel nog veel moeten trainen en wedstrijdervaring moeten opdoen. Ik hoop dan ook dat wanneer ik langer meedraai in het worldcup circuit voor senioren dat later het verschil maakt.

En qua resultaten?
Ik ben vorig jaar als 3e geëindigd op de wereldkampioenschappen tot 17 jaar op floret en degen. En vorig jaar bij de World Junior Games heb ik een aanmoedigingsprijs gewonnen vanuit de IWAS (de FIE van het rolstoelschermen) als sporter waar men het meeste potentie in zag. Dat kwam erg onverwacht, maar was zeker leuk!

In het reguliere schermen is het vinden van voldoende sponsoren vaak een uitdaging. Hoe is dat bij het rolstoelschermen?
Ook wij moeten vaak naar het buitenland reizen voor toernooien. Mijn moeder heeft bijna een tweede baan in het zoeken naar sponsoren en het promoten van de sport. Omdat de meeste grote bedrijven teamsporten sponsoren is dat best lastig, maar het gaat de goede kant op.

Wat zijn de verschillen tussen rolstoelschermen en regulier schermen?
Schermers en rolstoelschermers kunnen prima tegen elkaar schermen. Omdat je niet naar voor of naar achter kunt bewegen moet je techniek nog beter zijn. Juist van dit soort partijen leer ik als rolstoelschermer ook heel veel. Ook bieden steeds meer clubs de mogelijkheid om als rolstoelschermer met andere schermers te sparren en zijn er meer toernooien (in Nederland) waaraan ik kan deelnemen. Dan scherm je ook gewoon tegen iedereen.


En tot slot: heb je nog een tip voor jonge (rolstoel)schermers die op internationaal niveau willen presteren?
Als je het schermen leuk vindt en er talent voor hebt dan gaat het eigenlijk vanzelf. Natuurlijk moet je veel trainen en ook vooral proberen om tegen zoveel mogelijk clubgenoten te schermen. Het is belangrijk om gewoon mee te doen met andere schermers en niet het rolstoelschermen als aparte sport te zien. Zelf probeer ik bijvoorbeeld altijd in de opwarming e.d. gewoon mee te doen.

De prestaties van Elke zijn te volgen via de website: www.elkevanachterberg.nl en de resultaten van de IWAS World Cup rolstoelschermen worden gedurende het toernooi ook gepubliceerd op www.knas.nl