In de aanloop naar de Europese Jeugdkampioenschappen schermen in Novi Sad, Servië (29 februari t/m 9 maart 2016) spraken wij met deelnemer en schermtalent Bente Obdeijn over zijn kwalificatieproces, wedstrijdresultaten en het belang van crowdfunding en sponsoring voor sporters – door Valentijn Huybens

Hoe is jouw seizoen verlopen?
Het was voornamelijk veel trainen en proberen om alle ECC toernooien te doen. Ook heb ik de afgelopen maanden gewerkt aan mentale weerbaarheid en fysiek sterker worden om zo een voorsprong op de concurrentie te krijgen. En tijdens de privélessen oefen ik, met mijn trainer Georges Dérop, veel op tactiek, techniek en vooral ook nieuwe technieken.

Zijn er bepaalde resultaten/toernooien die je uit wil lichten?
De wedstrijden in Eislingen, Londen en  Hongarije gingen goed. Bij dat laatste toernooi ben ik in een zwaar deelnemersveld bij de beste 64 geëindigd en heb ik voor mijn gevoel ook een goede voorronde geschermd. In Londen is het me gelukt bij de top 32 te eindigen. Ook was het leuk om weer eens met het equipe te schermen in London en we hebben daar een mooi resultaat neergezet: 6e plek van de 17 ploegen.

Dan over het EJK in Novi Sad. Vind je het jammer dat je de enige sabelschermer bent die namens Nederland is afgevaardigd?
Aan de ene kant is het jammer omdat je bijvoorbeeld niet in kunt schermen met teamgenoten en veel alleen in het hotel zit, maar het geeft ook een gevoel van ‘ik heb het wel gehaald’. Ik denk ook dat we als team nog niet genoeg wedstrijdervaring hebben om met een volledige ploeg te gaan. De limiet van 2500 punten individueel is streng en niet alle jongens hebben nu dat puntenaantal.

Wat mogen we qua resultaten van jou verwachten op het EJK?
Minimaal een plek bij de beste 64 en ik ga voor een notering bij de beste 32. Het niveau van sabelschermen in Europa is ook gewoon hoog op dit moment. Landen als Rusland en Hongarije zijn sterk en in vergelijking met de wedstrijdtop komen we in Nederland nog veel te kort.

Wat zijn jouw sportieve doelstellingen voor de komende maanden en het nieuwe seizoen?
Er zijn naast het EJK en hopelijk  het JWK (waar ik zeker ook aan deel wil nemen) weinig wedstrijden meer. Maar wil mijn NJK titels voor cadetten en junioren prolongeren en een top 3 bij het NK senioren. Volgend seizoen ben ik junior en is het een kwestie van gewoon weer opnieuw beginnen met het kwalificatieproces. Zo’n eerste jaar is voor een moment om wedstrijdervaring op te doen. Ik heb bijvoorbeeld al een juniorenwedstrijd in Duitsland gedaan en kon met het niveau redelijk meekomen. Die ervaringen heb je nodig om ook volgend seizoen weer voldoende punten te halen voor een kwalificatie.

Wat maakt jou een goede schermer?
Ik denk dat ik in vergelijking met de concurrentie op het gebied van snelheid vrij hoog zit in een partij. Op het technisch vlak heb ik zeker nog veel te leren, maar dat probeer ik ook weer te compenseren met een goede focus tijdens het schermen. Op dat mentale vlak ben heb ik de afgelopen twee jaar veel getraind en ben ik sterker geworden; dat helpt zeker mee als je op de loper staat. Het komt regelmatig voor dat ik op achterstand sta in een eliminatiepartij en dat Georges mij dan “even boos maakt”. Dan gaat er daarna een knop om en meestal volgt er dan inhaalrace. Het maken van comebacks ben ik inmiddels wel gewend!

Over sponsoring: is het moeilijk om jouw topsport carrière te bekostigen?
Mijn ouders en ik zijn eigenlijk continu op zoek naar sponsoren. Dat moet je ook gewoon blijven doen, anders red je het niet. Ik heb zelf ook een sponsorplan gemaakt en dat breng ik dan bij bedrijven langs. Op dit moment heb ik één sponsor die ook heeft bijgedragen aan mijn deelname aan het EJK. Voor mij is sponsorwerving iets waar je als schermer en topsporter zelf veel tijd in hoort te investeren: dan levert het de beste resultaten op. Zo ben ik met crownfunding campagnes  bezig, presenteer ik bij bedrijven mijn sponsorplan en ook kunnen mensen een fancard aanschaffen. Om mijn campagnes te ondersteunen heb ik ook een video opgenomen waarin ik mensen oproep om mij te ondersteunen.

Tot slot: heb je nog een tip voor de aankomende generatie sabelschermers die net als jij ook dromen van deelname aan de Olympische Spelen?
Mijn advies zou zijn om nooit op te geven en ook bij tegenslagen gewoon door te gaan. Juist bij het sabelschermen is het moeilijk om overeind te blijven omdat het niveau en de aantallen in Nederland nu eenmaal niet zo hoog zijn. Maar ik geloof dat je altijd die top kunt bereiken, als je er maar hard genoeg voor werkt is alles mogelijk.