Met al het schermgeweld uit Novi Sad van de laatste dagen sprak KNAS ook met degenschermer Rafaël Tulen (die vandaag als 72e is geëindigd van de ruim 100 deelnemers bij junioren degen op het EJK) over zijn voorbereiding op het EJK, trainingen en het wedstrijdverloop zelf. Een interview door Collin Oosthof.

Rafaël, kun je ons ter introductie iets meer over jezelf vertellen?
Ik ben Rafaël Tulen, 18 jaar. Ik scherm al 11 jaar, waarvan 9 jaar floret en dit is mijn tweede jaar als full-time wedstrijdschermer op degen. Naast het schermen studeer ik ook nog (Voeding en Diëtetiek op de HAN in Nijmegen) waarmee ik mijn kennis over voeding en sport verder wil uitbreiden en toepassen in het trainen.

Hoe is de overstap naar degen bevallen?
Ik begon met full-time degen schermen in het seizoen van 2014/2015. Ik ben toen ook direct met wedstrijden begonnen en veel gaan trainen. Mede daardoor verliep mijn overstap beter dan ik zelf had verwacht. Bij floret hanteer je een hele andere tactiek op de loper en ik dacht dat wel even zou duren voordat ik degen "door zou hebben", maar door de
coaching van Gabor, een goed wedstrijdritme en één op één lessen ging dat proces vrij snel.

Hoe vaak train je per week?
Ik les vijf dagen per week met Gabor; mits ik geen wedstrijd heb in het weekend. Daarnaast heb ik ook nog drie sparrings-avonden waarin ik zoveel mogelijk probeer te schermen met verschillende tegenstanders. Ook ga ik vijf dagen per week naar de fitness, maar dit hangt wel af van de vraag of ik wel/geen wedstrijd heb in het weekend en hoe zwaar een toernooi is. Tijdens het fitnessen doe ik vooral explosieve kracht oefeningen en ook cardio om de conditie te verbeteren.

Bij jullie thuis is schermen gezinssport nummer één en de Tulens zijn een echte schermfamilie. Is het een voordeel dat het hele gezin schermt?
Het voordeel is dat je altijd over een onderwerp kan praten thuis waar iedereen verstand van heeft en dat er wordt begrepen wat voor sportieve doelen je hebt. Het is leuk dat we dat met z'n allen gemeen hebben.

En hoe is het om samen met je broer (Tristan) te trainen? Zijn er zaken die je van hem kunt leren?
Het is natuurlijk geweldig om samen met je broer te trainen en elkaar te helpen om beter te worden. We schermen niet alleen samen maar gaan vaak ook samen kracht en conditie training doen. Daarnaast bespreken we regelmatig acties en wedstrijden na. Of we bekijken livestreams en discussiëren dan over de wedstrijden en acties die we zien.

Hoe is jouw seizoen verlopen?
Ik ben zelf tevreden over dit seizoen. Er waren een paar pieken en dalen dit jaar. Ik heb twee keer de laatste acht gehaald op een wereldbeker en een keer de laatste 32. Dat zijn de resultaten waar ik trots op ben, maar ik wil graag nog wat constanter schermen. Er waren namelijk ook mindere resultaten dit seizoen.

Zijn er bepaalde resultaten/toernooien die je uit wil lichten?
Zeker. Op het wereldbekertoernooi in Luxemburg ben ik achtste geworden en 7e op de wereldbeker in Basel. Dat waren wel de beste resultaten dit seizoen.

Dan over het EJK in Novi Sad. Wat mogen we van jou verwachten dit EJK?
Ik moet zondag 6 maart individueel schermen en dinsdag 8 maart speel ik mee in het team event met Rik Theijssen, Colin Keppel en Randy Postma. Het is goed dat Nederland een team stuurt zodat er in ieder geval ervaring kan worden opgedaan in team events. Zelf vind ik het equipeschermen ook leuk omdat het zo verschilt van een individuele wedstrijd. Het tactische aspect is heel belangrijk, waardoor niet altijd het team met de beste schermers weet te winnen. Je moet als schermer binnen het equipe jouw rol binnen het team goed kunnen én uitvoeren om de partij te winnen.

Wat voor resultaat mogen we van jou verwachten op het EJK?
Een resultaat kan ik niet noemen omdat ik voor mezelf geen doel qua resultaat heb gesteld. Ik wil mijzelf dit EJK tijdens iedere partij van mijn beste kant laten zien en maximaal presteren op de loper. Dan komt het resultaat vanzelf.

En wat zijn de sportieve plannen voor de komende maanden?
Na het EK ga ik mezelf voorbereiden op het WK, verder met trainen en meedoen met de Nederlandse toernooien als het NJK en het NK.

Wat maakt jou een goede schermer denk je?
Ik denk dat ik weet wat mijn sterke acties zijn en in welke situaties ik deze moet uitvoeren om tot het beste resultaat te komen.

Tot slot: heb je nog advies voor andere  jonge schermers die ook een goede wedstrijdschermer willen worden?
Mijn tip zou zijn om veel te kijken naar wedstrijden en proberen het spelverloop goed te analyseren. Als je echt goed wilt worden moet je begrijpen waarom iemand een bepaalde actie maakt en hoe hij/zij deze heeft voorbereid. Schermen is meer dan alleen aanvallen en verdedigen: met tactisch inzicht op het juiste moment kun je iedere partij winnen.