In de eerste week van juni is Rini Engelbracht overleden. Op 77 jarige leeftijd.  Rini was in de jaren zestig en zeventig een van de meest markante schermers die ons land rijk was.
Rini was als jongen begonnen met schermen bij de Amsterdamse schermvereniging DOS, waar hij een leerling was van Toon van Uden. Al snel bleek zijn talent en werd hij zichtbaar op de loper bij Nederlandse jeugdkampioenschappen. Rini had al vrij snel in de gaten dat hij, om zijn talent uit te bouwen tot meer resultaten, een overstap moest maken naar een andere vereniging waar hij zich kon optrekken aan veel andere wedstrijdschermers. Hij werd lid van ASV Zaal Van den Berg.


Hij groeide al heel snel uit tot een heel sterke florettist. Niet alleen individueel, maar ook in het sterke equipe van Zaal van den Berg werd Rini een sterke troef. Inmiddels had hij ook de degen ter hand genomen en ook daar behoorde hij al snel tot de nationale top.  In 1970, 1972 en 1973 werd Rini Nationaal Kampioen op floret, waaruit mag blijken hoe dominant hij in die periode was. Hij had inmiddels weer een overstap gemaakt naar de Amsterdamse vereniging Zaal Visser, dat was uitgegroeid tot een echt floretbolwerk. Samen met o.m. Rob Koster, Maarten Siffels, Menno Stemmerik en Rorik Janssen vormde hij een prachtig equipe, dat nationaal en internationaal indruk maakte.


Rini was een vrij rustig ogende schermer met een uitstekend oog voor het goede moment. Op het eerste gezicht niet zo spectaculair, maar door dit uitstekende tactische inzicht en de manier waarop hij zijn tegenstanders kon “lezen” was het een lust om naar zijn schermen te kijken. Bij hem leek het soms zo eenvoudig. Persoonlijk kan ik me nog herinneren hoe hij een partij schermde op het WK in Grenoble 1974 tegen de Rus Stankovich, op dat moment een echte wereldtopper. De manier waarop Rini die partij toen wist te winnen was werkelijk een staaltje van superieur schermen, zodanig dat ik het na al die jaren nog op mijn netvlies heb staan. 


Rini Engelbracht was op en naast de loper een sympathieke- en prettige man. Vriendelijk, humoristisch en sportief. Zelden of nooit protesten uitend tegen scheidsrechtelijke beslissingen. Dat hoorde er volgens hem gewoon bij. 


De jaren tachtig bleef Rini nog wel schermen, maar is hij niet meer op de lijst van Nationaal Kampioenen terug te vinden. De klassieke gang naar andere prioriteiten in het leven waren de aanleiding daarvan. De laatste jaren kampte Rini Engelbracht met gezondheidsproblemen. Bij de Kampioenen reünie in 2019 in Rotterdam hebben we hem gelukkig nog een keer teruggezien.  Velen verliezen met zijn overlijden een echte goede schermvriend. Rini Engelbracht, Rust In Vrede.
Rob Wolthuis