Sonja Tol en Bas Verwijlen hebben in het weekeinde geweldig goede zaken gedaan voor het verwerven van een ticket naar de Olympische Spelen eind augustus dit jaar in het Chinese Beijing.
Sonja Tol leverde in het Duitse Tauberbischofsheim een topprestatie door de zilveren medaille te winnen. Bas Verwijlen verdiende met een vijfde plaats in het sterk bezette toernooi in Bern een nominatie voor de Spelen en zette zich vaster op een zekere plaats voor een ticket naar Beijing.
Indra Angad-Gaur kon haar succes van Leipzig – derde – in het Poolse Gdansk niet evenaren of overtreffen. Ze werd daar 42e maar blijft gemotiveerd voor een plaats op de Spelen.
Het verlies in de verlenging van de finale in Tauberbischofsheim tegen de Russische Tatiana Logounova zal Sonja Tol nog lang heugen. ”We plaatsten eerst tegelijk één treffer en daarna had ze me in een flits net te pakken”, vertelt Tol na ontzettend spannende finale van de Wereldbekerwedstrijd. Ze geeft toe op te zijn. Haar voetzolen zijn versleten. Het kan niet anders als je kijkt naar de wedstrijdserie, die Tol achter de rug heeft. Na de lager geplaatste Italiaanse Elena Rainero (15-12) schermt Tol achtereen volgens de 38-jarige maar zeer ervaren Hongaarse Idilko Mincza-Nebald (15-12); de sterke Chinese Zhang Li (15-6), de Duitse Imka Duplitzer (15-9) en de Zwitserse Sophie Lamon (15-11) van de loper. Allemaal schermsters die – met uitzondering van Lamon - aanzienlijk hoger op de wereldranglijst staan. De wedstrijd laat weer eens zien hoe dicht de wereldtop degen bij de vrouwen bij elkaar ligt.
Tol verheugt zich al bijna op 26 april, de dag waarop in Praag het Europese zonetoernooi voor de tickets voor Beijing plaats heeft.
Met een vijfde plaats tijdens de Wereldbekerwedstrijd in Bern deed Bas Verwijlen goede zaken voor de Olympische Spelen. Hij verstevigde zijn tweede plaats in de Europese ranking op de wereldranglijst. Houdt Bas dat tot 1 april vol en daar lijkt het op, dan mag hij in augustus afreizen naar Beijing. Van het NOC*NSF heeft hij de nominatie op zak en toonde hij in Bern vormbehoud.
In het sterk bezette toernooi schermde Bas voor wat hij waard was. De Italiaan Carozzo, winnaar van de wereldbeker 2006, was zijn eerste tegenstander. Een moeizame wedstrijd waarin Bas achter kwam met 5-3, de stand gelijk wist te trekken tot 5-5 om in de laatste minuut de winnende treffer te plaatsen. De tweede tegenstander, de Italiaan Martinelli, werd met 15-11 verslagen. Lastig kreeg de Osse schermer het tegen de favoriete thuisspeler, de Zwitser Michael Kauter. Kauter had het publiek op zijn hand en had bij 14-12 uitzicht op de overwinning. Bas vocht terug, kwam gelijk en won weer in de laatste minuut.
Met die wedstrijd had Bas wel veel van zijn kruit verschoten. Tegen de Spanjaard Abajo lukte het niet om tot de halve finale door te dringen. Abajo merkte dat het goede er bij Bas wel af was en won met 15-7. Niettemin was Bas ontzettend blij met zijn fantastische klassering. Volgende week gaat zijn toer voor Beijing door in Stockholm.
Florettiste Indra Angad-Gaur kon haar heel sterke optreden van een week geleden in Leipzig waar ze derde werd, in het Poolse Gdansk niet herhalen. Met dat succes verdiende ze de nominatie voor de Spelen en ziet het ernaar uit dat Indra op 26 april bij het zonetoernooi in Praag de kans heeft een ticket voor Beijing te bemachtigen.
In Gdansk was de Japanse Kanae Ikehata Indra net iets te slim af en won nipt met 9-8. Indra bleef op de 42e plaats steken.
In Bonn lieten drie junioren en drie senioren floret zien dat de aanpak van de tijdelijk bondscoach Arvid Oostveen succes begint af te werpen. Mats Stijlaart, Gerben Engelen, Martin Remijn, Sebastiaan Combé, Sebastiaan Borst en Chris Galesloot kwamen allemaal door de eerste ronde. Dat alleen al is een mooi resultaat. Sebastiaan Borst slaagde er vervolgens in op het tableau van de eerste 64 te komen. De Italiaan Simone Vanni belette Borst met 15-10 een ronde verder te komen.
Een fantastisch weekeinde voor de schermsport!