Podiumplaatsen op WB Istanbul voor Tristan Tulen en degenteam

In het weekend van 20-21 mei 2023 heeft Tristan Tulen brons behaald op de wereldbeker in Istanbul.

De dag erna wist het degenteam, met Tristan en Rafaël Tulen, David van Nunen en Ruben Derksen de finale van het equipetoernooi te bereiken. In hun pad naar de finale versloegen ze onder andere Frankrijk, Oekraïne en Korea. Dit was de eerste medaille voor een Nederlands team op een wereldbeker toernooi.

Voor uitgebreidere informatie, zie de persberichten elders op de site

Algemene Ledenvergadering najaar 2022

De Algemene Ledenvergadering van de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond van najaar 2022 is gehouden op:

Zaterdag 3 december

Locatie:
Bondsbureau KNAS
Kelvinbaan 48
3439 MT Nieuwegein

De stukken alsmede de definitieve agenda zijn op deze pagina gepubliceerd.

De presentatie van het bestuur tijdens de ALV is op verzoek van de ALV hier per maandag 5 december opgenomen. 

Genomen besluiten:

  • Verslag van de voorjaars ALV is aangenomen met één wijziging;
  • Jaarplan 2023 is aangenomen;
  • Begroting 2023 is aangenomen;
  • Statutenwijziging is aangenomen. 

EK Schermen in Antalya, dag 6

Woensdag 22 juni was de zesde en laatste dag van de EK Schermen in Antalya. Op het programma staat heren degen. De Nederlandse equipe bestaat uit Tristan Tulen (die zilver won individueel), Rafaël Tulen, David van Nunen en Ruben Derksen. Coach is Arwin Kardolus. 

Om zich bij de beste 16 landen te scharen moest Nederland winnen van Azerbaijan. Nederland liep al snel uit naar een 20-12 voorsprong. Daarna ging het minder voorspoedig en toen de laatste partij aanving waren van de voorsprong nog maar twee punten over: 33 - 31. Tristan schermde echter een uitstekende partij en maakte 12 punten tegen slechts 3 voor zijn tegenstander.

Voor een plek bij de laatste acht had Nederland moeten winnen van het als derde geplaatste en sterke Hongarije. Het was een spannende strijd waar Nederland, tegen de verwachting van sommigen in, erg dicht bij een stunt was. Aanvankelijk liep Hongarije snel uit naar een voorsprong van 18-10. Rafael Tulen bracht Nederland terug in de wedstrijd door zijn tweede partij te winnen met 5-2 van David Nagy. Ruben Derksen bracht de partij daarna Nederland op nog maar twee punten van Hongarije. Het lukt Tristan net niet om in de laatste partij langszij te komen. Doordat hij veel risico's moest nemen in de laatste fase is het verschil in score groter dan het verschil in kracht op de loper werkelijk was. 

"Nederland moet zich nu gaan opmaken voor een interessante partij tegen Estland. De winnaar gaat voor plaatsen 9 tot 12. De verliezer zal genoegen moeten nemen met een plaats tussen 13 en 16".

Bovenstaande zin schreven we vóór deze wedstrijd. En interessant werd het! 

Nederland kende een goede start maar kwam qua score niet los van Estland. Telkens werd weinig gescoord en was er een minimaal verschil in tussenstanden. Na de achtste partij had Nederland een minimale voorsprong: 22-21. In de laatste partij maakten Sten Priinits en Tristan het heel spannend door de reguliere speeltijd gelijk te eindigen: 25-25. Hoewel Nederland prioriteit kreeg (bij een gelijke stand na één minuut schermen zou Nederland winnen) trok Priinits aan het langste eind: hij scoorde de winnende 25-26. 

Hierna was het een lastige taak om op te laden voor de wedstrijd om plaats 13 of 14. Gelukkig was het als 12e geplaatste Tsjechië de tegenstander en zij staan bekend als hele goede ploeg wat motiverend werkte. Ook deze wedstrijd liep volledig gelijk op. tot en met de achtste partij was er nooit meer dan twee punten verschil: dan stond het gelijk, dan stond Nederland voor en dan weer Tsjechië. Rafael Tulen (68e wereldranglijst)) schemde de laatste partij en had bij aanvang één punt achterstand: 29 tegen 30. Hij schermde echter fantastisch tegen Jakub Jurka, de mondiale nummer 30. Rafaël scoorde 15 punten tegen 10 voor Jakub waardoor Nederland met 44-40 won.

Nederland was als 14e geplaatst en haalde de 13e plaats in het eindklassement. Al met al een prima prestatie. De livescores van het toernooi  zijn hier terug te zien.

 

EK Schermen in Antalya, dag 5

De vijfde dag van de EK schermen is de derde waarop Nederlanders in actie komen. Het onderdeel heren floret voor landenteams is begonnen om 8.00 uur Nederlandse tijd. 15 landen doen mee en Nederland is als 10e geplaatst.

Voor een plaats tussen 9 en 12 moest Nederland het opnemen tegen Turkije dat geen schijn van kans maakte tegen Italië in de eerste ronde. Ook Nederland was veel sterker en won met 45-27. Volgende tegenstander was Tsjechië, dat nipt won van Georgië (45-44). Sterkste man bij Tsjechië is Alexander Chouopenitch, de huidige nummer 9 van de wereldranglijst. De Nederlandse mannen liepen vanaf het begin achter de feiten aan en Tsjechië leidde na de 6e partij met 30-15. Daarna begon Nederland meer te scoren met als uitschieter 8 punten van Teun tegen Jan Krejcik die er slechts 3 wist te scoren. Helaas was het niet genoeg, Nederland verloor met 45-32. 

Om de kwartfinales te bereiken had Nederland moeten winnen van Groot-Brittanië. In het individuele toernooi was de Brit Marcus Mepstead nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Daniël Giacon. Samen met James-Andrew Davis was hij één van de twee Britten die de laatste 16 bereikten. Nederland, waar naast Daniël Giacon ook Elisha Juno, Teun Jans-Köhneke en Dirk-Jan van Egmond zijn geselecteerd, kregen helaas geen revanche, Groot-Britannië bleek nog een maatje te groot. 

Tristan Tulen wint zilver op EK Schermen in Antalya!

Tristan Tulen kent een geweldig toernooi op de EK in Antalya. Na lastige partijen bij de laatste 64 tegen Conrad Kongstad (DEN), de laatste 32 tegen Niko Vuorinen (FIN) en de laatste 16 tegen Alex Fava (FRA) heeft hij in de kwartfinale de Duitser Marco Brinkmann verslagen met 15-13. De halve finale ging tegen de Zwitser Alexis Bayard die in de poule ronde als enige onze eigen David van Nunen wist te verslaan, met 5-1. Tristan had het moeilijk en had op 12-14 tegen drie matchpoints tegen. Maar met een onwaarschijnlijke inspanning wist hij op 14-14 te komen en uiteindelijk met 15-14 de finale te bereiken.

Daarin moest hij het opnemen tegen drievoudig Europees en oud wereldkampioen Yannick Borel. Hierin kwam Tristan duidelijk tekort maar dat doet niets af aan zijn prachtige prestatie van vandaag. Met het zilver wist hij zijn eerste medaille op een internationaal titeltoernooi te veroveren. Voor het eerst sinds Bas Verwijlen in 2011 dat een Nederlander een medaille wint op een EK Senioren! Beelden van de sensationele overwinning op Bayard gaan heel internet over. De laatste 19 seconden van de reguliere speeltijd én de beslissende minuut zie je bij klikken op onderstaande afbeelding. 

Tristan direct na zijn gewonnen partij tegen Brinkmann

 

 

Oorspronkelijk bericht:

Op zondag 19 juni is de tweede dag dat Nederlandsers in actie komen. 

Om 8 uur Nederlandse tijd zijn de poules Heren Degen gestart. 

  • Tristan Tulen: wint 3 partijen in zijn poule en staat 28e op het tableau
  • Rafaël Tulen: wint er ook drie en staat daarmee 50e op het tableau
  • David van Nunen: wint er vijf en staat 17e op het tableau
  • Ruben Derksen: wint er één en eindigd op de 92 plaats van de in totaal 102 deelnemers. 

De coach is  Arwin Kardolus.

Tristan moest om 10.50 uur nederlandse tijd tegen de Deen Conrad KONGSTAD. 

David schermde op dezelfde tijd tegen de Bulgaar Svetloza ISKROV. In een zinderende partij won David met 9-7. Daarna schermde hij tegen Sten Priinits (EST) die bij de Olympische Spelen van 2016 nog als sparringpartner fungeerde van Bas Verwijlen. Helaas kwam David net te kort. Hij is als 20e geëindigd en dat is voor David, die hiermee de mondiale top-200 binnenkomt, een gewelig resultaat.  

Om 11.30 uur Nederlandse tijd moest Rafael tegen de Zwitser Gabriel BONFERRONI. Hij verloor deze helaas nipt met 12-11 en is als 56e geëindigd. 

Om 12.30 uur Nederlandse tijd startte de poulefase van Dames Sabel. Daar is Nederland vertegenwoordigd door Marleen Buitenhuis. Zij kende een stroeve start: ze verloor haar eerste drie partijen ruim. Tegen de sterke Poolse Sylwia MATUSZAK ging het veel beter al verloor ze nipt met 5-4. In haar laatste partij tegen de Duitse Lea Krueger haalde ze haar gram en deze partij won ze. Helaas betekende dit dat ze net niet door mocht naar de elliminaties en eindigde ze als 47e van de 61 deelnemers. 

Zij werd gecoacht door Adrian Skiba.

 

Pages

Subscribe to KNAS - Persberichten