Goud voor Tristan Tulen op European Games

Op de European Games in Krakau heeft Tristan Tulen de eerste plaats behaald op het individuele toernooi. Tulen begon met een sterke poule waarin hij 5 partijen won. Hiermee plaatste hij zich voor de eliminaties. Na een vrije ronde, won hij achtereenvolgens van Islas Flygare (Zweden), Priinits (Estland), Nagy (Hongarije) en Bayard (Zwitserland). Hiermee bereikte hij de halve finales en was hij zeker van een medaille. De halve finale won Tulen met 15-12 van de Spanjaard Manuel Bargues. In de finale trof hij Miguel Frazao (Portugal).

Tristan Tulen, die 30e op de wereldranglijst staat, begon de dag met 5 overwinningen in zijn poule ne slechts één verliespartij. Hiermee plaatste hij zich voor de eliminaties met een bye voor de eerste ronde. Na winst op achtereenvolgens op Islas Flygare (15-13) en Priinits (11-10) volgden overwinningen op twee top 25 schermers: Nagy (23) en Bayard (20). Nagy werd met 9-8 verslagen en Bayard met 15-8. 

De halve finale won Tulen met 15-12 van de Spanjaard Manuel Bargues. In de finale trof hij Miguel Frazao (Portugal). Deze partij liep in eerste instantie gelijk op, maar Tulen wist daarna een paar punten voorsprong te krijgen en hield dit vast tot het eind. De partij werd met 15-10 gewonnen.

Podiumplaatsen op WB Istanbul voor Tristan Tulen en degenteam

In het weekend van 20-21 mei 2023 heeft Tristan Tulen brons behaald op de wereldbeker in Istanbul.

De dag erna wist het degenteam, met Tristan en Rafaël Tulen, David van Nunen en Ruben Derksen de finale van het equipetoernooi te bereiken. In hun pad naar de finale versloegen ze onder andere Frankrijk, Oekraïne en Korea. Dit was de eerste medaille voor een Nederlands team op een wereldbeker toernooi.

Voor uitgebreidere informatie, zie de persberichten elders op de site

Algemene Ledenvergadering najaar 2022

De Algemene Ledenvergadering van de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond van najaar 2022 is gehouden op:

Zaterdag 3 december

Locatie:
Bondsbureau KNAS
Kelvinbaan 48
3439 MT Nieuwegein

De stukken alsmede de definitieve agenda zijn op deze pagina gepubliceerd.

De presentatie van het bestuur tijdens de ALV is op verzoek van de ALV hier per maandag 5 december opgenomen. 

Genomen besluiten:

  • Verslag van de voorjaars ALV is aangenomen met één wijziging;
  • Jaarplan 2023 is aangenomen;
  • Begroting 2023 is aangenomen;
  • Statutenwijziging is aangenomen. 

EK Schermen in Antalya, dag 6

Woensdag 22 juni was de zesde en laatste dag van de EK Schermen in Antalya. Op het programma staat heren degen. De Nederlandse equipe bestaat uit Tristan Tulen (die zilver won individueel), Rafaël Tulen, David van Nunen en Ruben Derksen. Coach is Arwin Kardolus. 

Om zich bij de beste 16 landen te scharen moest Nederland winnen van Azerbaijan. Nederland liep al snel uit naar een 20-12 voorsprong. Daarna ging het minder voorspoedig en toen de laatste partij aanving waren van de voorsprong nog maar twee punten over: 33 - 31. Tristan schermde echter een uitstekende partij en maakte 12 punten tegen slechts 3 voor zijn tegenstander.

Voor een plek bij de laatste acht had Nederland moeten winnen van het als derde geplaatste en sterke Hongarije. Het was een spannende strijd waar Nederland, tegen de verwachting van sommigen in, erg dicht bij een stunt was. Aanvankelijk liep Hongarije snel uit naar een voorsprong van 18-10. Rafael Tulen bracht Nederland terug in de wedstrijd door zijn tweede partij te winnen met 5-2 van David Nagy. Ruben Derksen bracht de partij daarna Nederland op nog maar twee punten van Hongarije. Het lukt Tristan net niet om in de laatste partij langszij te komen. Doordat hij veel risico's moest nemen in de laatste fase is het verschil in score groter dan het verschil in kracht op de loper werkelijk was. 

"Nederland moet zich nu gaan opmaken voor een interessante partij tegen Estland. De winnaar gaat voor plaatsen 9 tot 12. De verliezer zal genoegen moeten nemen met een plaats tussen 13 en 16".

Bovenstaande zin schreven we vóór deze wedstrijd. En interessant werd het! 

Nederland kende een goede start maar kwam qua score niet los van Estland. Telkens werd weinig gescoord en was er een minimaal verschil in tussenstanden. Na de achtste partij had Nederland een minimale voorsprong: 22-21. In de laatste partij maakten Sten Priinits en Tristan het heel spannend door de reguliere speeltijd gelijk te eindigen: 25-25. Hoewel Nederland prioriteit kreeg (bij een gelijke stand na één minuut schermen zou Nederland winnen) trok Priinits aan het langste eind: hij scoorde de winnende 25-26. 

Hierna was het een lastige taak om op te laden voor de wedstrijd om plaats 13 of 14. Gelukkig was het als 12e geplaatste Tsjechië de tegenstander en zij staan bekend als hele goede ploeg wat motiverend werkte. Ook deze wedstrijd liep volledig gelijk op. tot en met de achtste partij was er nooit meer dan twee punten verschil: dan stond het gelijk, dan stond Nederland voor en dan weer Tsjechië. Rafael Tulen (68e wereldranglijst)) schemde de laatste partij en had bij aanvang één punt achterstand: 29 tegen 30. Hij schermde echter fantastisch tegen Jakub Jurka, de mondiale nummer 30. Rafaël scoorde 15 punten tegen 10 voor Jakub waardoor Nederland met 44-40 won.

Nederland was als 14e geplaatst en haalde de 13e plaats in het eindklassement. Al met al een prima prestatie. De livescores van het toernooi  zijn hier terug te zien.

 

EK Schermen in Antalya, dag 5

De vijfde dag van de EK schermen is de derde waarop Nederlanders in actie komen. Het onderdeel heren floret voor landenteams is begonnen om 8.00 uur Nederlandse tijd. 15 landen doen mee en Nederland is als 10e geplaatst.

Voor een plaats tussen 9 en 12 moest Nederland het opnemen tegen Turkije dat geen schijn van kans maakte tegen Italië in de eerste ronde. Ook Nederland was veel sterker en won met 45-27. Volgende tegenstander was Tsjechië, dat nipt won van Georgië (45-44). Sterkste man bij Tsjechië is Alexander Chouopenitch, de huidige nummer 9 van de wereldranglijst. De Nederlandse mannen liepen vanaf het begin achter de feiten aan en Tsjechië leidde na de 6e partij met 30-15. Daarna begon Nederland meer te scoren met als uitschieter 8 punten van Teun tegen Jan Krejcik die er slechts 3 wist te scoren. Helaas was het niet genoeg, Nederland verloor met 45-32. 

Om de kwartfinales te bereiken had Nederland moeten winnen van Groot-Brittanië. In het individuele toernooi was de Brit Marcus Mepstead nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Daniël Giacon. Samen met James-Andrew Davis was hij één van de twee Britten die de laatste 16 bereikten. Nederland, waar naast Daniël Giacon ook Elisha Juno, Teun Jans-Köhneke en Dirk-Jan van Egmond zijn geselecteerd, kregen helaas geen revanche, Groot-Britannië bleek nog een maatje te groot. 

Pages

Subscribe to KNAS - Persberichten